Searching...
17 Aralık 2013

NEDEN HASTA OLURUZ ?

09:00
  • NEDEN HASTA OLURUZ ?


  • Hasta olmamıza en büyük neden, gözle görülmeyecek kadar küçük olan Bakteri ve Virüslerdır.
    Sıkça duyduğumuz halde aralarında çok önemli bir fark olduğunu bilmeyiz. Bakteriler, insan vücuduna girdiği zaman hızla çoğalmaya başlarlar. Insanın besinlerine ve hücrelerine zarar veririler. Virüsler ise direk hücre içine girerek hücrenin yapısını bozarlar. Virüsler sadece canlı hücre içinde canlı kalabilir, normal ortamda canlı özelliğini taşıyamazlar.


    Bir bakteri, bol besin bulabileceği bir diğer büyük organizmanın sindirim kanalına yerleşip burada üreyebilir. Bu üreme sonucunda, bakterinin salgıladığı kimyasallar, diğer organizmanın yapısını bozabilir. Çünkü bu iki tür, birbirinden tamamen farklı gibi gözükse de, esasında yapıları tamamen aynıdır. Bu da, ürettikleri kimyasalların birbirlerini hiç tanımıyor olmalarına rağmen etkileşime girebilmelerine sebep olmaktadır. Bir bakteri ne kadar küçük ve bir insan ne kadar büyük olsa da, bakterilerin ürettiği kimyasallar insanı öldürebilecek kadar güçlü olabilmektedir. Bu, hasta olmamızın en temel sebeplerinden biridir.
    Virüs ve bakterilerden daha küçük yapılarda vardır hastalığa sebep olabilecek. mantarlar, protozoalar, bazı çok hücreliler ve priyonlar bunlardan bazıları.Işte bu küçük yapılar, direk hücre içine girip, hücre yapısıni bozmaktadır, tıpkı virüsler gibi.

    Hücrelerin üreme döngüsünün bozulması ve kontrolsuz bir şekilde üreyen hücrelerin oluşmasına tumör, bu tumörlerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve etrafına yayılmasına da kanser denilir.

    Sadece insanlarin değil, hayvanların ve bitkilerinde hasta olmasının sebebi virüsler, bakteriler ve bu küçük yapılardır.
    Temizlik kurallarına dikkat etmek, ani ısı değişimlerinden korunmak, dengeli beslenmek, zararlı kimyasallardan uzak durmanın sağlıklı yaşamın ilk şartı olduğunu biliyoruz. Sadece bunlar bizi hastalıklardan korumaya yetmiyor.

    Çünkü; Virüslerin mutasyon hızı, dolayısıyla çeşitlilik miktarı aşırı fazladır ve bu sebeple de virüsler en hızlı evrim geçiren varlıklardan biridirler. Üretilen aşınin kullanımı, vücudumuzun o senenin en yaygin virüsüne karşı bağışıklık sistemimimizin güçlenmesini sağlar. Ancak bir diğer virüs, çok kısa sürede evrim geçirip güçlenir. Bu da ertesi sene o virüse karşı aşı olmayı gerektirir.

  • #İnançKızılkaya


  • Kaynak: Evrim ağacı ve Dr Lütfi Şahin



0 yorum:

Yorum Gönder