Searching...
22 Aralık 2013

Solucan Deliği nedir?

05:57
En basit haliyle uzay-zaman içindeki çok uzak yolculuklar için kullanılan kestirme yol anlamına gelir.Bir örnek ile açıklarsak: Bir elma üzerinde gezinen kurt elmanın tam tersine gitmek istediğinde dolanmak yerine kestirme yoldan yani kemirerek içinden geçer.Genel görelilik teorisi matematiksel olarak varlıklarını ıspatlar
ancak bugüne kadar hiç bir solucan deliği tespit edi
lememiştir. Eğer var olsalardı ne gibi tehlikeleri olabilirdi konusunda hakkında bazı fikirler var. Mesela;solucan deliğinin içine doğru çökmesi, delik içinde yüksek radyasyona maruz kalma veya tehlikeli ve bilinmeyen maddelerle temas halinde bulunma.
Solucan deliklerinin iki ağzı (giriş-çıkış ya da çıkış-giriş) ve bu ağızları birbirine bağlayan bir boğazları bulunur.Ağızları muhtemelen küresel biçimlidir.Boğaz kısmı düz veya gergindir.Bazı bilim adamları iki ucunun karadeliğe çıktığını bazıları ise bir ucunun karadelik diğer ucunun akdelik olduğunu savunur.


Solucan deliğinden içeri girebilseydik karşılaycağımız ilk sorun Boyut olurdu. İlkel solucan deliklerinin mikroskobik (10 üzeri -33 cm) boyutta olduğu düşünülmektedir evren genişledikçe boyutlarıda genişlediği düşünülür. Bir başka sorunda durağanlıktır. Einstein-Rosen solucan delikleri seyahat için uygun değildir.Bu deliklerin boğazları kısa süre içinde çökebilir.En önemli konulardan biri de solucan deliği varsa ne kadar süre çık kalacağıdır.Egzotik madde içeren solucan deliklerinin normalden çok daha uzun süre açık kalabileceği düşünülmektedir.Egzotik maddeyi karanlık madde ve antimadde ile karıştırmamak gerekir. Egzotik madde büyük miktarda negatif yoğunluk ve negatif basınç içerir.Eğer solucan deliği doğal ya da yapay yolla egzotik madde içerirse uzay-zaman içinde yolculuk yapmak için kullanılbilir.
Solucan deliklerinin ağzı her zaman bulunduğumuz evrene açılacak diye bir kesinlik yok başka bir evrene de açılabilir ya da bir yıldızın içine ya da evrenin bir köşesine bu bilinmez. Solucan deliğinin çıkış ağzı başka bir yere taşınabilirse zaman yolculuğuna da olanak sağlayabilir. Ancak Stephen Hawking bu şekil zaman yolculuğunun mümkün olmadığını savunmuştur.Günümüzde hala bulamasak bile bir solucan deliğini açık tutmak veya durağan yapmak yeterli değildir.



2 yorum:

  1. solucan deliklerinin yapılarının araştırılması şöyle dursun, varlıkları bile kesin değil gerçi ben ilerleyen zamanlarrda solucan delikleriyle ilgili deneylerin gerçekleşeceğine inanıyorum..

    YanıtlaSil