Karadelik görüntülemek için dev proje
Avrupalı gök bilimciler, bugüne kdar görüntülenemeyen karadeliklere ait ilk fotoğrafı elde etmek için plan hazırladı. Bu amaç için görevlendirilen araştırma ekibi, 19 milyon dolarlık projede başarılı olmak için ‘Dünya büyüklüğünde’ görsel bir teleskop kullanacak.
Avrupalı bilim insanları, Uzay’ın en gizemli kozmik yapılardan biri olan karadeliklerin nasıl göründüğünü ortaya çıkarmak için düğmeye bastı. Bugüne kadar sadece saçtıkları enerji parçacıklarına ve oluşturdukları çekim gücüne ait verilerle çizimleri oluşturulabilen karadelikleri görüntülemek için, ‘BlackHoleCam’ adı verilen bir ekip kuruldu.
Avrupa Araştırma Konseyi’nin 19.3 milyon dolarlık bütçe ayırdığı proje kapsamında, Samanyolu Galaksisi’nin merkezinde yer alan Sagittarius A süper dev karadeliğin görüntüsü alınacak.
Space.com'un haberine göre BlackHoleCam’in asıl amacı, karadeliğin ışığın bile kaçamadığı bölgesi, Olay Ufku’nun (Event Horizon) neye benzediğini görebilmek.
Ekibin üç baş araştırmacısından biri olan Hollanda’nın Radboud Üniversitesi’nden Heino Falcke, “Neredeyse tüm astrofizikçiler karadeliklerin var olduğuna inanıyor ancak bugüne kadar hiç görüntülenemediler” dedi. Falcke, “Ancak teknoloji o kadar ilerledi ki artık karadeliklerin var olup olmadığını görebiliriz” ifadesini kullandı.
DÜNYA ÇAPINDA OPERASYON
BlackHoleCam, Samanyolu’nun merkezinde yatan karadeliği görüntülemek için Very Long Baseline Interferometry (VLBI) adı verilen bir yöntem kullanacak.
Güneş’in 4 milyon katı büyüklüğünde olduğu tahmin edilen Sagittarius A’yi gözlemlemek için, dünyanın dört bir yanındaki radyoteleskoplar tek bir nesneneye, karadeliğe odaklanacak ve elde ettikleri veriler süperbilgisayarlarda işlenerek bir araya getirilecek.
Denenecek yöntemle, görsel olarak Dünya büyüklüğünde bir teleskop oluşturulması amaçlanıyor. Sagittarius A’yi tamamen görüntülemesi çok zor görünse de, BlackHoleCam sistemi, karadeliğin Olay Ufku’nu görmeye çalışacak. Bu başarılırsa, Einstein’ın görelilik teorisi de tekrar sınanacak.
Karadeliklerin inanılmaz çekim kuvvetinin emdiği gazlar, yok olmalarndan önce güçlü elektromanyetik dalgalar yayıyor. Olay Ufku’nun, bu parlak bölgeyi karanlığıyla kaplayarak kendisini göstermesi umuluyor.
Araştırma ekibinde yer alan Almanya’nın Goethe Üniversitesi’nden Luciano Rezolla, “Einstein’in görelilik teorisi en iyi bildiğimiz yerçekimi teorisi. Eğer bir karadelik görüntülemeyi başarırsak, bu modern bilimde bir dönüğm noktası olabilir” dedi.
BlackHoleCam, Şili’deki ALMA radyo teleskop ağınının yanı sıra, the Event Horizon Teleskobu gibi güçlü donanımları kullanacak.
26 Aralık 2013
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Bugüne kadar goruntulenemedi çünkü olay ufkunu görme şansı olamadi. Toz bulutları yüzünden. Sevindim bu gelişmeye, hatta heyecanlandim
YanıtlaSilUmarım olumlu sonuçlar almaya başlanır :)
SilNe yararlı bir sitedir bu ! Gerçekten tebrik ediyorum sizi, 2-3 saatim kahve içerek sürekli okuyarak geciyor sayenizde, tam bitiriyorum altta resimleri görüyorum " hah şunuda okuyim kalkıcam" diye diye 2 saat geciyor. Gerçekten mükemmelsiniz, Teşekkürler..
YanıtlaSilTeşekkürler yorumunuz için,bu yorumlarla ayakta duruyoruz desek yeridir :) Sağolun ne mutlu okuyan kitlemiz var
YanıtlaSil