Searching...
23 Aralık 2013

ASTRONOT OLMAK ISTERMISINIZ ?

14:09
ASTRONOT OLMAK ISTERMISINIZ ?

Kendinizi hiç astronot olarak hayal ettiniz mi ?

Acaba, dünyadan yüzlerce kilometre uzakta, uzayda astronotlar günlük yaşantılarını nasıl sürdürüyorlar ? Bunları bilmek astoronot olma hayallerimizi gerçekleştirmede ilk adım olacaktır.
ABD ve Rusya, uzay çalışmalarında öncülüğü uzun yıllardır kimseye bırakmıyorda olsa son zamanlarda,Avrupa Uzay Ajansı (AUA), Iran ve Çin de büyük atak içinde, disiplinle ilerliyorlar.


Astronotların eğitim yerlerinden biri Avrupa Astronot Merkezi`dir. Almanya`nın Köln şehrinde bulunur. Uluslararası Uzay istasyonuna gönderilen bütün astronotlar burada eğitilir.

Astronotlar, sürekli yakın takiptedirler. Eğitimde olduklari kadar iş hayatında da surekli gözetim altındadırlar. Uzayda bulunan her bir avrupalı astronot için Köln`de bir gözetmen bulunur. Uluslararası Uzay Istasyonu`ndaki astronotlar, önceden belirlenmiş, sabit çalışma tempoları ile yorgunluklarının, bıtkınlığa dönüşmesi engellenir.

Çünkü, 6 aylık bir uzay uçuşu görevini almış astronotlar için yaşam, bir konserve kutusunda, arkadaşlarıyla zaman geçirmek kadar sıkıcıdır. Özgürlükler kısıtlanmıştır. Birde üzerine, uzayın radyasyonlu ve yerçekimsiz ortamını eklerseniz, sağlık açısından da olumsuz yönlerine katlanmak zorunluluğu vardır.

Avrupa Uzay Ajansı, NASA gibi bütün kurumlar, uzun bir süre uzayda, astronotların kalabilmeleri, uzay yaşamının insan vücudu üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirgemek, aylarca yerçekimsiz ortamda kulalnılmayan kas ve kemiklerin durumunu iyileştirme konularında, hatırı sayılır bir bütce ile yoğun çalışmalar yapmaktadırlar.
Amaç, uzayda daha fazla kalabilmek, bu uzak keşifler ve uzayda yaşamı açacak, ilk anahtarımız olacaktır.

Eğer, yerçekimsiz ortamda yaşamaya başladıysanız, bedeniniz kemiklerinizi kullanmayacaktır. Ve vücudunuz kalsiyumu idrar yolu ile dışarı atacak, kemiklerinizi kaybetmeye başlıyacaksınız. Yerçekiminin olmaması, kas ve iskelet sistemi üzerinde olumsuz bir etki bırakır. Sürekli kas ve kemik kaybı, uzun vade de tehlikeli sonuçlar doğurur. Ayda yaklaşık yüzde bir ve iki arası kas kaybeden astoronotlar, 6 aylık uzay görevi sonunda, tekrar eski sağlıklarına kavuşabilmek için, 6 hafta iyi bir bakım sürecinden geçmek zorunda kalırlar.

Uzayda kaslari zinde tutmanın, zararı en aza indirgemenin tek yolu spordur. Bisiklet ve ağırlık kaldırma, astronotların günlük yapmak zorunda olduğu aktivitelerdir.

Ayrıca, uzayda bulunan radyasyonun yüksek olması, astronotların lösemi kanseri olma riskini de oldukça artırır.
Su ihtiyacının karşılanması ise ancak geri dönüşüm ile mümkün olabiliyor. Kullanılan suyun % 70 i geri dönüşümden kazanılıyor. Astronotların idrarlarıda bu geri dönüşümle, suya dönüştürülüyor. Düşünün, sürekli aynı su ile kahve içiyorsunuz, idrar ve diğer arkadaşlarınızın içtiği kahveyi tekrar tekrar içiyorsunuz.

Yerçekimsiz ortamda uyumak, dünyada bir yatak üzerinde uyumaktan da çok farklıdır. Yatakta uyumanız mümkün değil, uçarsınız. Hatta yastığınız, yorganınızda uçar. Uzayda nerede uyuduğunuzun hiçbir önemi yoktur. Astronotlar, ya ayakta durarak ya da tavana yükselip yere paralel uyurlar.

Bu koşullar altında, çalışan ve bilime katkıda bulunan bütün astronotlarımızı, saygı ile anıyoruz. Onlar, insanlik tarihine, adları ve emekleri hiç unutulmayacak şekilde yazılmış kahramanlarımızdır.
Astronot olmak, bu zorlu eğitimlerden geçip, uzaya gitmek istiyorsanız ve disiplini seviyorsanız, yukarıda belirtiğim Uzay Ajanslarının her hangi birine başvuru gönderebilirsiniz. Bol şanslar !



#İnançKızılkaya

1 yorum: