Searching...
15 Aralık 2013

İran Uzay’a ikinci kez maymun gönderdi

03:11

İran Uzay’a ikinci kez maymun gönderdi

Tahran, "Fargam" adlı maymunu taşıyan araştırma uydusunun başarıyla  Uzay’a gönderildiğini duyurdu.





  İran Devlet Televizyonu, içinde maymun bulunan ikinci araştırma uydusunun ateşlendiğini açıkladı.
 Haberde, yeryüzünden 120 kilometre yüksekliğe çıkan uydunun 15 dakika içerisinde başarıyla geri döndüğü, "Fargam" adlı maymunun da sağ olduğu belirtildi.
Araştırmanın hedefinin, ses, görüntü ve numune gaz bileşenlerini kaydederek kapsül içerisinde meydana gelen biyolojik değişikliklerle, maymuna bağlanan EKG ile canlının yaşamsal bulgularını saptamak olduğuna işaret edildi.
Araştırmacıların elde ettikleri bilgilerin uzay biyolojisi, fizyoloji, uzay ve biyomedikal mühendislikleri gibi birçok uzay teknolojisi alanındaki araştırmalarda kullanılacağı ifade edildi.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, hükümetin resmi sitesinden yayınladığı açıklamada, elde ettikleri başarıdan ötürü İranlı uzay araştırmacılarını kutladı.
MAYMUN İÇİN YENİ ÖNLEMLERİranlı araştırmacılar, bu başarıyı uzaya insan göndermeye bir adım daha yaklaşılması olarak değerlendiriyor. İran, 28 Ocak 2013'te içinde canlı taşıyan "Öncü" isimli ilk araştırma uydusunu uzaya göndermişti.
Araştırmacılar, ‘Öncü’den farklı olarak yeni uyduda, fırlatma rampasında daha düşük ivme ve türbülans sağlayan sıvı yakıt kullanarak kapsül içindeki canlının daha az zarar görmesini hedeflediklerini belirtti.
İran, "Omid" (Ümit) adındaki ilk yerli füzesini 2009 yılında Uzay’a göndermişti. Tahran, ilk astronotunu 2020 yılında uzaya göndermeyi hedeflediğini açıklamıştı.

Kaynak : NtvBilim

0 yorum:

Yorum Gönder