Searching...
20 Aralık 2013

IŞIK HIZI NİÇİN GEÇİLEMEZ ?

09:38
IŞIK HIZI NİÇİN GEÇİLEMEZ ?



Einstein'ın çalışmaları uzay ve zaman gibi kavramların, aslında içiçe geçmiş ve göreleli olduğunu gösterdiği gibi Dünya'nın başka fiziksel özelliklerinin de beklenmedik biçimde iç içe geçmiş olduğunu göstermesidir. E=m.c². Bu denklemde Einstein bir nesnenin enerjisi E ile kütlesinin m bağımsız olmadığını, bir nesnenin kütlesini biliyorsak enerjisini,enerjisini biliyorsak ta kütlesini hesaplayabileceğimizi ortaya koymuştur.Başka bir deyişle enerji ve kütle birbirlerine çevrilebilen para birimleri gibidir, fakat parayla olanın tersine, ışık hızının karesi olarak verilen değişim kuru her zaman, sonsuza kadar SABİTTİR. Işık hızı yaklaşık 300.000 km/sn olduğu için karesi çok büyük bir sayidir onun için küçük bir kütle çok büyük miktarda enerji üretir. Dünya 0,90 kg in %1 inden daha az miktarda uranyumun enerjiye dönüşmesinin gösterdiği yıkıcı gücü HIROSIMA da görmüstür. 
Einstein in denklemi bize hicbir seyin isik hizindan daha hizli gidemiyecegini göstermistir.
Özellikle bunu paylaşımımda vurguluyorum, ışık hızı geçilmiş gibi söylemleri itibar etmeyiniz, bilinçli olunuz. İnanç Kızılkaya

Örnegin ;
Atom altı parçacıklardan müonlari ele alalım. (Müon (ya da muon), fermiyon türünden (aynı enerji düzeyinde toplanmaktan hazzetmeyen) ve elektron gibi, lepton denen 1/2 spinli aileden bir temel parçacık. Genellikle elektronun biraz daha ağır bir türü olarak bilinir ve elektron gibi negatif elektrik yükü taşır.) 
Işık hızının %99,9 u bir hızla hareket eden müonlar durmakta olan müonlardan tam 22 kat daha ağırdır. Bir nesnenin kütlesi ne kadar artarsa hızını arttırmak o kadar güc olur. Bisikletin üzerinde bir çocuğu itmek başka bir şeydir, bir kamyoneti itmek başka bir şey. Dolayısı ile bir müonun hızı artarken ağırlığı da artar ve ağır olanı daha da hızlandırmak giderek zorlaşır. 
Işık hızının %99,999 u hizda bir müonun kütlesi 224 kat artar.Işık hızının %99,99999999 u hızda bir müonun kütlesi 70.000 kattan daha fazla artar. Hızı ışık hızına yaklaştıkça müonun kütlesi sinirsiz olarak artacağından, ışık hızına ulaşması ya da bu siniri asması için müonu sonsuz miktarda enerjiyle itmek gerekecektir. Bu da tabii ki imkansızdır, dolayısı ile hiçbir şey ışık hızından daha hızlı yol ALAMAZ.


#İnançKızılkaya

6 yorum:

  1. paylaşım için teşekkürler :) inanç kızılkayanın paylaşımlarını seviyoruz

    YanıtlaSil
  2. Peki nedir bu kutle elektron yada proton sayisi midir bir maddedeki yada daha kucuk parcacik sayisini cok olmasimi dir peki o fermiyon yada o muon un kutlesi nerden geliyor...

    YanıtlaSil
  3. Alakasız yorumlar silinecektir.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Elektronlar ve müonlar üzerine burada yayınlanmak üzere bir yazı hazirlarim. Çünkü konu yorumda anlatilmayacak kadar genistir.

    YanıtlaSil
  6. Cisimlerin kütlesi ışık hızına yaklaştıkça artıyor.
    Kütle demek birim hacimdeki madde miktarı demek. Cisim hızlandıkça dışarıdan madde eklenmediğine göre cisim adeta sıkışarak küçülüyor demektir.

    YanıtlaSil