Searching...
19 Şubat 2014

Prematüre çocukların zihinsel faaliyetleri teknoloji ile izleniyor !

09:07
Prematüre çocukların zihinsel faaliyetleri teknoloji ile izleniyor !
5 aylık Liam İtalya’nın Pisa kentinde yaşıyor. Evine kurulan özel jimnastik cihazında her gün bu egzersizleri yapıyor. Liam prematüre, erken doğum yaptı. Avrupa Birliği’nin desteklediği projede, bilim adamları bu jimnastik uygulamaları ile erken doğum yapan çocukların olası nörolojik hastalıklarının önüne geçilmek isteniyor.
Çocuk gelişim uzmanı Giuseppina Sgandorra projenin içeriğini şöyle açıklıyor: “Genelde prematüre bebeklerde psikomotor gerilik ve mental yavaşlama oluşması kuvvetle muhtemeldir. Akıllı bir sistem geliştirerek hem bebeklere yardımcı oluyoruz, hem de ailelerin işini kolaylaştırıyoruz. Sadece bebeğin oyun oynamasını sağlayarak, onların daha iyi gelişmelerini amaçlıyoruz. Ayrıca ailelere zihinsel faaliyetleri hakkında göstergeler sunmuş oluyoruz.”
Liam’ın sporu her gün 20 ile 30 dakika arasında sürüyor. Göstergeler, şimdiye kadar bebeğin normal bir gelişim süreci izlediğini ifade ediyor.
Anne Monica Cortopassi sonuçtan memnun: “Şanslıyız. Liam şu ana kadar herhangi bir gelişim problemi göstermedi. Bu prototipin onun gelişimine yardımcı olduğunu düşünüyorum. Hem de sadece oyun oynayarak…”
Peki bu jimnastik cihazı nerede ve nasıl geliştiriliyor?
Cihazı geliştiren merkez Biyorobotik Enstitüsü. Biyomedikal mühendisler akıllı rehabilitasyon oyun alanında mekatronik algılama sistemlerini test ediyor. Ve araştırmada onlarca fikir bir araya geliyor.
Mühendislerden Francesca Cecchi yapılan ölçümlerin nasıl yapıldığını belirtti: “Sensörlü halıdan bebeğin hangi alana ne kadar basınç yaptığını görebiliyoruz. Bu şekilde ağırlığını ne kadar yaydığını anlayabiliyor ve bunun haritasını çıkarabiliyoruz. Ayrıca bu sensörler aracılığıyla bebeğin kollarını ve vücudunu nasıl hareket ettirdiğini ölçebiliyoruz. Bunların yanı sıra oyuncaklara yerleştirdiğimiz sensörler yardımıyla, bebeğin çevrede bulunan nesnelere nasıl tepki verdiğini de analiz edebiliyoruz.”
Araştırmalar bir klinik havasında yürütülüyor. Simülasyonlar geliştirilerek bebeklerin dikkatleri daha ayrıntılı olarak ölçülüyor. Amaç rehabilitasyon tekniklerini daha da ileriye götürmek. Araştırmacılar erken doğan bebekler için uyarıcılar sayesinde nörolojik hasar ihtimallerini en aza indirgemeye çalışıyor.
Çocuk psikiyatrı Giovanni Cioni doğru uyarıcının önem,ne dikkat çekiyor: “Beyin için en önemli ilaç çevredir. Beyin özellikle bebeğin ilk haftalarında, birkaç ayında inanılmaz bir esnekliğe ve sıra dışı bir yenileme kapasitesine sahiptir. Eğer bebeğe doğru uyaranı verebilirsek bir fark oluşacağını düşünüyoruz. Bu doğru uyaranı bulmak, araştırmalarımız için çok önemli bir mesele.” http://tr.euronews.com/

0 yorum:

Yorum Gönder