Searching...
14 Şubat 2014

Evrimin ilk olarak balıklarda geliştiği fikri güçleniyor !

10:12
Evrimin ilk olarak balıklarda geliştiği fikri güçleniyor !
Kanada’nın kuzeyinde balık ile karada yaşayan hayvanlar arasında geçişi temsil eden bir canlının fosilini bulundu.
Bilim insanları, Kanada’nın kuzeyinde balık ile karada yaşayan hayvanlar arasında geçişi temsil eden bir canlının fosilini bulduklarını belirtti. Tiktaalik roseae adı verilen balık benzeri canlı, kara hayvanları gibi hareket etmesini sağlayan uzuvlara da sahipti.

Araştırmacılar, karada yaşayan canlılarla balıklar arasındaki geçişi temsil ettiğini belirttikleri canlının 375 milyon yıl öncesine uzanan fosiline ulaştı.
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan ABD’nin Drexel Üniversitesi’nden zoolog Edward Daeschler, “Tiktaalik, ilkel ve gelişmiş canlı özelliklerini barındırıyordu” ifadesini kullandı.
Araştırmada, Tiktaalik’in balık olarak ele alındığında, balık ile timsah karışımı bir canlıyı yansıttığı belirtilirken, boyu 30 santimetre civarında olan canlının vaktinin çoğunu sığ sularda avlanarak geçirdiği ifade edildi. Solungaç, yüzgeç ve pulları olan Tiktaalik, kara hayvanlarına benzeyen bir boyna, gelişmiş göğüskafesine ve ilkel akciğerlere sahipti.
Tiktaalik’in en şaşırtıcı özelliği ise balık-hayvanın dirsek ve kısmen gelişmiş bilekleri bulunan gelişmiş ön yüzgeçleri oldu. Bilim insanları, kara hayvanlarına benzeyen bu uzuvların, Tiktaalik’in karaya geçiş sürecinde kazandığını düşünüyor.
Kaynak : Demokrathaber

0 yorum:

Yorum Gönder