Searching...
5 Şubat 2014

UZAYDA SU ARAYIŞLARI

08:17
















Bilim insanları niçin en olmadık yerlerde bile su arıyor, her bulduklarında da bunu çok önemli bir keşifmiş gibi sunuyorlar?

Susuz yaşayamayacağımız gibi, gelecekte uzun aylar, yıllar boyunca sürece uzay görevleri için de bolca suya ihtiyacımız olacak. Fakat böylesi uzun görevler için gerekli miktardaki suyu yanımızda götürmemiz mümkün değil. Çünkü her bir litre su, onu taşımak için ek yakıt, her litre ek yakıt, o yakıtı taşımak için daha fazla yakıt, ve nihayetinde daha büyük maliyet demek. O halde bunu gideceğimiz yerde temin etmemiz gerekiyor.

Tabi suyu sadece “içmek” için aramıyoruz. Aynı zamanda ihtiyaç duyacağımız “oksijen” için de su gerekiyor. Bu oksijeni de uzun görevlerde yanımızda götürmemiz mümkün değil. Yani suyu hem içmek, hem de nefes almak için arıyoruz.

Hepsi bu kadar mı? Değil elbette. Suyu içmek ve solumak dışında bir de yakıt olarak kullanabiliyoruz. Sudan elde edilen hidrojen, kolaylıkla yakıt olarak kullanılabilir. Böylelikle, yanımızda “geri dönüş” yakıtını taşımak zorunda kalmayacağımız gibi, suyun olduğu bölgelere kalıcı üsler kurabilmemiz, hatta yerleşmemiz mümkün olacak.

Özetle su, insanlığın evrene açılabilmesi için gerekli olan tüm temel ihtiyaçlarını karşılayan bir madde. Onun içindir ki bilim insanları, her bulduklarında çocuklar gibi seviniyorlar.

Tamam, bulunan sular, bugün bizim işimize yaramayacak? Fakat gelecek nesiller bu bilgilerden faydalanarak uzak gezegenlere rahatlıkla açılabilecek. Newton da kütleçekim kanunlarını bulduğunda; “Bir gün bununla uzaya uydu atılır, hatta GPS bile yapılır!” diye düşünmemişti. Keşfet, at sepete, yarın birilerinin elbet işine yarar…

Not: Fotoğraf, Asteroid kuşağında yer alan dev göktaşlarından biri olan Vesta’nın yüzeyindeki su buzu bulunan bir bölgeyi gösteriyor.

Kaynak: Kozmik Anafor

0 yorum:

Yorum Gönder