Searching...
15 Şubat 2014

Bugün, GALILEO GALILEI`nin 450. doğumgünü !

13:16
Bugün, GALILEO GALILEI`nin 450. doğumgünü !


Modern bilimin doğuşunu, diğer tüm kişilikler içerisinde en fazla Galileo`ya borçluyuz. Katolik Kilisesi`yle olan ünlü çatışması aynı zamanda felsefesinin de merkezindeydi, çünkü Galileo insanoğlunun dünyanın nasıl işlediğini anlamayı umabileceğini ve dahası bunu gerçek dünyayı gözlemleme yoluyla yapabileceğini savunan ilk kişilerden biriydi.

Galileo Galilei (d. 15 Şubat 1564 – ö. 8 Ocak 1642), İtalyan fizikçi, matematikçi, gökbilimci ve filozof.1609'da yapılmış basit bir teleskoptan ilham alarak daha üstün teleskoplar geliştirmiş ve uzay hakkında daha önce hiç yapılamamış gözlemler yapmıştır.

Galileo, kendisinden önce Copernicus'un öne sürdüğü güneş merkezli evren kuramını benimsemiş ve bu nedenle Vatikan kilisesi tarafından iki defa yargılanmıştır. Kilise dünya merkezli bir evren anlayışını savunuyordu ve Copernicus teorisini dine aykırı buluyordu. 1614'te ilk mahkemesinde görüşlerini yayması ve öğretmesi yasaklanmış, 1632'de yazdığı bir kitap nedeniyle yargılanması sonucu ömür boyu ev hapsine mahkum edilmiştir. Bu olaylar nedeniyle Galileo tarihte bilim ve din çatışmasının bir sembolü haline gelmiştir.

Işkence tehditleri altındaki yarı ölü Galileo, engizisyon yönetimi huzurunda Copernicus öğretisinden (Dünya`nin Günes etrafinda döndügü iddaasindan) resmi olarak vazgeçtiğini söylemeye zorlandı.

1992 yılında, insanoğlu’nun Ay’a ayak basıp Galileo tarafından çizilen kraterleri kendi gözüyle görmesinden 23 yıl, Voyager’in ilk defa Galileo’nun varlığını duyurduğu Jüpiter’in uydularının yanından geçmesinden 13 yıl sonra Papa II. Jean Paul tarafından kaleme alınmış resmi bir özür ile Galieo’ya itibarı iade edildi.

“Dünya yine de dönüyor…” Mahkeme kararından hemen sonra Galileo’nun mırıldandığı gibi : “Dünya, yine de dönüyor…” 

Sen kazandın Galileo Galilei, aradan geçen onca yıl sonra Dünya artık yüksek sesle söylüyor "Dünya dönüyor." 

Doğum günün kutlu olsun sayın Galileo !


#İnanç Kızılkaya

0 yorum:

Yorum Gönder