Searching...
13 Şubat 2014

Çin'in Ay aracı 'arızayla' uyandı

10:23

Çin'in Ay aracı 'arızayla' uyandı

Yutu adlı Ay aracının uyku modundan çıkarak sinyal vermeye başladığı ancak mevcut sorunların sürdüğü açıklandı.



Bilimtrue
Güncelleme: 20:22 TSİ 13 Şubat. 2014 Perşembe
Çin'in Ay aracı Yutu'nun (Yeşim Tavşanı) Ay gecesinin tamamlanması ile uyku modundan çıkarak tekrar sinyal göndermeye başladığı ancak mevcut aksaklıkların sürdüğü bildirildi.
Ay Keşif Projesi Basın Sözcüsü Pey Caoyü, Yutu'nun tamamen uyku modundan çıkarak tekrar dünyaya sinyal göndermeye başladığını kaydetti.
Aracın genel durumunun iyi olduğu bilgisini veren Pey, "Ancak Yutu'daki arızalı bölümlerdeki sorunlar henüz çözülebilmiş değil, çalışmalar sürüyor" diye konuştu.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları İdaresi (NASA), Çin'de yaygın olarak kullanılan Veybo adlı mikroblog sitesinde önceki gün yayımladığı mesajında, "Yutu'nun işlevsiz hale geldiğini" öne sürmüş ve uzay araştırmaları camiasına "başsağlığı" dilemişti.
Yutu'nun geçen ay sonu "Ay'ın zorlu yüzey şartları nedeniyle" arızalandığı duyurulmuştu.
Ay'da sıcaklığın eksi 180 dereceye düştüğü karanlık geçen zaman diliminin 14 güne denk geldiğinin altı çizilerek, Yeşim Tavşan'ın bu nedenle güneş görmediği için panellerinin açılmadığı ve aracın kendini uyku moduna aldığı belirtilmişti.
Yutu'yu taşıyan Çang'ı-3 adlı uzay mekiği, 2 Aralık'ta ülkenin orta kesimindeki Şiçang Uydu Fırlatma Merkezi'nden yörüngeye fırlatılmıştı.
Ay aracı, Çang'ı-3'ün ayın yüzeyine yaptığı yumuşak inişin ardından 15 Aralık'ta modülden ayrılarak keşif çalışmalarına başlamıştı.
Çin, böylece ABD ve Sovyetler Birliği'nin ardından Ay'ın yüzeyine araç indiren üçüncü ülke olmuştu.
Yutu, Ay'ın Sinus İridum adlı bölgesinde jeolojik yapı, yüzey materyalleri ve doğal kaynaklar gibi bilimsel incelemelerde bulunmuş ve bazı verileri Dünya ile paylaşmıştı. 140 kilogram ağırlığında, iki kanatlı ve altı tekerlekli Yutu, 1976'tan bu yana Ay'a keşif için gönderilen ilk araç olmuştu.
Kaynak : Ntv

0 yorum:

Yorum Gönder