Searching...
4 Şubat 2014

Dünyada Elektrikli Sandalye İle İlk İdam

11:30

Diş doktoru Albert Southwick 1881 senesinde tesadüfen sarhoş bir adamın elektrik jeneratörüne tutunup, elektirik akımından ölmesine şahit olur. Doktor Southwick bu durumu arkadaşı Senatör David McMillan’a anlatır ve McMillan’da vali David B. Hill’e zalimce bir yöntem olan ''asmak'' yerine bunu kullanmayı fikir olarak önerir. New York eyalet meclisi 1886 yılında ‚’’insani ve rahat’’ infaz edebilme yöntemi bulmak için bir komisyon oluşturur. Elektrik ile infaz yöntemi için araştırma komisyonunda Thomas Edison görevlendirilir.
Elektrikli sandalye, Edison’un işçisi Harold P. Brown tarafından geliştirilmiştir. Edison, Brown’un yaptığı işi takdir etse de, elektirikli sandalyenin mucidi olarak yine de kendisi kabul edilir.
Edison ve George Westinghouse (AC = alternatif akımın propagandasını yapan), hangi elektrik tipini kullanmak daha güvenli olur, diye bir anlaşmazlık tartışmasına girerler. Edison defalarca kediler ve atlar üzerinde yaptığı testlerle, rakibine alternatif akımın ne kadar tehlikeli olduğunu kanıtlamaya çalışır.

Elektrikli Sandalye İle İlk İdamlar 
3 bakıcısını öldüren Topsy isimli Fil 1903 yılında Harold P. Brown tarafından alternatif akım ile öldürülür. Fil, metal bir plaka üzerine ayakları zincirlenerek konulur ve alternatif akım verilerek öldürülür. Filin bu şekilde öldürülmesinden sonra elektrikli sandalyenin geliştirildiği düşüncesi yanlıştır. İlk insanın elektrikli sandalyede infaz edilmesi 13 yıl önce gerçekleşmiştir.



Elektrikli Sandalye ile İlk İdam Edilen İnsan: Willam Kemmler
William Kemmler 6 Ağustos 1980 günü NewYork’ta Auborn Hapishanesi’nde can verdi. Bu “ilk oluşum” dergilerde ve televizyonlarda haftalarca tartışılıp durdu.
- Edison ve George WestingHouse’ın çalışmalarına ortak olan bir görevli, onlardan şöyle Edison ve Westinghouse’dan şöyle söz ediyordu.



Bu açıklamaların gelmesi üzerine kamuoyunda çalkalanmalar meydana geldi. Ve “The Electrical Engineer” bu konuyla ilgili bir yazı yayınladı.


Video:


0 yorum:

Yorum Gönder