Searching...
21 Ocak 2014

ZAMAN YOLCULUĞU 2.Bölüm (Geçmişe Yolculuk)

10:51
ZAMAN YOLCULUĞU

2.BÖLÜM (GEÇMİŞE YOLCULUK)


İnsanoğlu yaklaşık 80 yıl yaşarken, dünyamız, güneş sistemimiz ya da evrenimiz daha milyarlarca yıl yaşayacak. Zamanda yolculuk demek aslında 4. Boyutta yolculuk demektir. 4. Boyutta geçmenin yolunu 1.bölümde incelemiştik. Acaba geçmişe yolculukta tıpkı geleceğe yolculuk gibi doğanın kanunları ile mümkünmüdür ?

Geçmişe yolculuk ta, cosmoscuların kabusu paradokslar, son derece anlamsızdır. Bu tarz bir yolculuk ve zaman makinası doğanın ana kuralını yıkıyor. (Bu konuyu "Zaman Oku" yazımızda ele almıştık.) "Her zaman sonuçlar, sebeplerden önce gelir ve asla tersi olmaz."

Bilim insanları, atomaltı boyutlarda ki solucan deliklerininin birgün büyütülebileceğini, hatta içinden uzay gemisi geçirilecek boyutlara ulaştırılabileceğini düşünse de, Stephen Hawking dahil olmak üzere birçok bilim insanı, bunun mümkün olamayacağını düşünüyorlar. 

Çünkü, eğer bir rock konserine gittiyseniz, mikrofandan giden sesin hoparlörde ki çıkışında olan cızırtıların kulağı tırmalaması ve hoparlörde gücünden fazla verilen sesin mikrofona geri iadesi ve böyle kulagı tırmalayıcı bir cızırtının çıkması, önlem alınmazsa hoparlörün devre dışı kalma ihtimalinin yüksek olmasi gibi, aynı şeyin solucan delikleri içinde geçerli olduğunu iddaa ederler. Tek değişiklik, olay ses ile değil radyasyon ile yapılmasıdır. 

Solucan deliği genişledikçe doğal radyasyon içeri giriyor ve sonsuz bir döngüye kapılıyor. Geri bildirim o kadar güçlü oluyor ki solucan deliğini tahrib ediyor. Bu şekilde de delik zarar görüp kendini yok ediyor. 

Kısacası, solucan delikleri var olmasına rağmen, bir zaman makinası olarak kullanmaya yetecek kadar uzun süreli varolamayacaklar. Görünen o ki geçmişe yolculuk asla mümkün olmayacak. 

Buradan Geleceğe yolculuğa izin veren fizik yasalarının geçmişe dönmeye yönelik bir izinin olmadığını aynı zamanda bilimsel yasalardan da anlayabiliyoruz. Bilimsel yasalar, zamanın ileri ve geri yönleri arasında bir ayrım yapmaz. Ancak geçmişi gelecekten ayıran en az üç zaman oku vardır. Bunlar düzensizliğin arttığı zamanın yönünü gösteren termodinamik ok, geleceği değil geçmişi hatırladığımız zamanın yönünü gösteren psikolojik ok ve evrenin büzüşmediği, genişlediği zamanın yönünü gösteren kozmolojik oktur. 

Ancak geçmişe izin verilen başka uzayzamanlarda vardır. Bunlardan biri dönen bir kara deliğin içyapısında saklıdır. Bir diğeri yüksek hızlarda birbirinin geçmişine hareket eden iki kozmik sicim içeren bir uzayzamandır.

Yine de bir şekilde geçmişe gider isek olan olayları değiştirebilirmiyiz bu paradoksu inceleyelim. Zamanda geriye giderek anne ve babanızın karşılaşmasını engelleyebilirmisiniz ?

Hayır, olan olayların yeniden sayılıp dökülmesi mümkün değildir. Anların değismemesinin sebebi sabit ve değişmez olarak uzay-zaman somununda yer almalarıdır. Anne ve babanızın tanıştığı o gün değiştirilemez. Çünkü onların karşılaşmaları, uzay-zamanda sonsuza kadar kendi yerini işgal edecek olan, değiştirilemez bir olaydır. Evren anlamlıdır, anlamını olaylar dizisinin anlamlı ve kendiyle turarlı bir bütün oluşturmasından alır.

Hayal gücümüzü zorlasak ta, geçmiş zamana yolculuk olası gözükmüyor ve güçlü şekilde kendi doğumunuzu önlemek anlamına gelen bu çelişkilerin mantıksal hatalardan kaynaklandığını öğrendiğimize göre artık diyebiliriz ki , eğer geçmişe gidebilirseniz, geçmişin, sizin ona yolculuk yapmanıza yol açan geçmişin bir parçasısınız, parçası olacaksınız ve daima parçası idiniz. 



#İnanç Kızılkaya

0 yorum:

Yorum Gönder