Searching...
8 Ocak 2014

YAKINLARIMIZDA BİR ATEŞ HALKASI – SN 1987A SÜPERNOVASI

12:45

İçerisinde yer aldığımız gökadamız Samanyolu’nun en büyük uydusu Büyük Macellan Bulutundan (LMC) 1987 yılında Dünyamıza ulaşan bir süpernova ışıması, tüm Dünya astronomlarının dikkatini bu cüce gökadaya çekmeyi başarmıştır.

Resmi adı SN 1987A olan bu süpernova patlaması, 20 Güneş kütleli bir yıldızın yaşamının sona ermesi neticesinde oluşmuştur.

Patlama , 24 Şubat 1987 tarihinde ilk defa Şili’deki Las Campanas Gözlemevinde Lan Shalton ve Oscar Dahalde İsimli astronomlar tarafından keşfedilmiştir.

Dünyadan yaklaşık 168.000 Işık yılı uzaklıkta, Büyük Macellan Bulutu içerisinde, Tarantula Nebulasının eteklerinde meydana gelen bu patlama, Dünya üzerinde Güney Yarımküreden rahatlıkla çıplak gözle görülebilir bir ışıma gücüne ulaşmış ve Mayıs ayı sonuna kadar ışıma gücü en üst safhalara ulaşmıştır.

Patlama neticesinde oluşan ve yaklaşık 16 yıl sonra çekilen fotoğraflarda açıkça görülen dev gaz halkasının çapı yaklaşık 1 Işık yılı uzunluğundadır ve üstnovadan yayılan muazzam patlama dalgalarının etkisiyle milyonlarca derece ısınmış durumdadır.

Bilim İnsanları, patlama neticesinde oluşmuş olmasını bekledikleri nötron yıldızını uzun bir süre aramış olmalarına rağmen, bugüne kadar yapılan araştırmaların hiçbirinde henüz kesin bir sonuca ulaşamamışlardır. Bu sebeple de patlama sonucu çöken çekirdeğin akıbeti tam olarak bir netliğe kavuşamamıştır.

Sinan DUYGULU

0 yorum:

Yorum Gönder