Searching...
26 Ocak 2014

Titanoboa (Titanoboa cerrejonensis)

01:19

Bu görselde gördüğünüz, Smithsonian Müzesi'nde bulunan, yaşamış en büyük yılan türünün birebir maketi.

Tür, açık ara farkla Dünya üzerinde kendisine yer bulmuş en büyük yılan türüdür. Günümüzdeki hiçbir yılan türü, Titanoboa ile boy ölçüşemez.


Titanoboa, 1135 kilogram ağırlığına kadar ulaşabilmiştir ve boyu 14.6 metreye kadar uzanmıştır. Vücudunun en geniş bölgesi 1 metrelik bir çapa sahiptir. Tür, günümüzden 60-58 milyon yıl önce evrimleşmiştir ve dinozorların yok oluşundan faydalanan türlerden biri olarak görülmektedir.

Günümüzdeki en büyük yılan, "Python reticulatus" olarak bilinen bir pitondur ve 8.7 metre boya ulaşabilmektedir. Yani Titanoboa, bunun 2 katı boya sahiptir. Hele ki bu tür, günümüzde yaşayan en küçük yılan olan 10 santimetrelik boyuyla "Leptotyphlops carlae" ile kıyaslanırsa, aradaki uçurum daha da iyi anlaşılacaktır.

Öte yandan, Titanoboa'nın gücünü anlamanın en kolay yolu şudur: Her ne kadar tür zehirsiz olsa da, Titanoboa sadece ağzını kullanarak 27.45 MPa çene basıncı uygulayabilmektedir. Bunu anlatmanın en kolay yolu şudur: Eğer bu yılan tarafından ısırılacak olursanız, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün 4'te 1'inin üzerinize dik olarak yıkılmasıyla aynı şiddette basınca maruz kalırsınız! Yine de bu inanılmaz basınç, günümüz timsahlarının 35 MPa'a erişebilecek çene basınçlarından biraz daha azdır.

Türe ait fosiller 2009 yılında, Kolombiya'da bulunmuştur. Bu bölge, Titanoboa fosilleri için biçilmiş kaftandır; zira bölgeden, tek bir araştırma dizisi içerisinde 29 farklı bireye ait fosiller çıkarılmıştır.


Evrimağacı

0 yorum:

Yorum Gönder