Searching...
22 Ocak 2014

Dermatografi - İlginç Hastalıklar

11:32

Dermatografi



Belirli aralıklarla haberlerde "Çocuğun üzerinde X dininin tanrısının sözleri bulundu." çerçevesinde haberler görürsünüz. Bu kimi zaman İsa figürü olur, kimi zaman Arapça bazı sözler olur, kimi zamansa adını bile duymadığınız bir dinin bir grubu olabilir. Ancak ilginç olan, bunun "bebeklerde" görülmesidir. Daha ilginç olanıysa, bu bebeklerin doğum fotoğraflarında böyle izlerin bulunmaması veya aradan yıllar geçtikten sonra aynı çocuğun bir daha haber olmamasıdır. Sanki bu "mesaj" verilir ve sonra unutulur gider... 

Bu saçmalığın bir sebebinin Pareidolia olduğunu ilgili albümümüzde açıkladık ve açıklamayı sürdürüyoruz. Ancak bu yazıda, size daha acı bir gerçekten bahsedeceğiz: o bebeklerin üzerindeki yazıları aileleri yazıyor olması çok muhtemel, çünkü çok az insanın bildiği bir hastalık (daha doğrusu başka hastalıkların semptomu olarak görülen bir deri durumu) bunu mümkün kılıyor. Yani bebeğin üzerinde "oluşuverdiği" iddia edilen sözler, muhtemelen ün ya da paraya olan düşkünlük veya muhtaçlıktan ötürü aileleri ya da tanıdıkları tarafından bebeklere yazılan notlar. Tabii ki gerisini biliyorsunuz, sorgulamaktan uzak devasa bir kitle, bunu gerçek sanıp internet gibi bulaşıcı bir araç üzerinden yayıveriyorlar.

Bu ilginç ve tam olarak nasıl oluştuğu tanımlanamamış, mast hücrelerindeki bir durumdan ötürü geliştiği düşünülen hastalığın adı dermatografi. Biz burada üçüncü sınıf gazete ve sitelerde görebileceğiniz "çocuğun üzerindeki mucize" şeklindeki haberler üzerinden değil, bu durumu pozitif bir duruma çevirebilmiş Ariana Page Russell üzerinden anlatacağız. Russell 33 yaşında ve dermatografiye sahip, yani derisine normalden biraz güçlü bastırdığında, bastığı bölgede kırmızı bir iz kalıyor (görselden görebilirsiniz).

Russell ise bu durumu lehine çevirerek, vücudunu bir tuval olarak kullanıyor ve bıraktığı izlerin fotoğrafını çekerek sanat yapıyor. Sanatına en son yer vereceğiz, ancak dermatografi hakkında kısa bir bilgi verelim:

Ne yazık ki bu durumun sebebi henüz tespit edilebilmiş değil. Dermatografisi olan kişilerin derisini kaşıdığınız zaman, 30 dakika civarında kaybolmayan kırmızı bir iz kalıyor (tıpkı alerji izleri gibi). Çok ciddi sorunlar yaratmadığı için, dermatografi olanlar tedavi peşinde pek koşmuyorlar ve bununla yaşamaya alışıyorlar. Bu durumun alerjiye benzer bir sebebi olduğu düşünülüyor. Üstelik bu durum doğuştan olmak zorunda da değil, dediğimiz gibi, bir hastalık yerine bir deri durumu olduğu için, herhangi bir yaşta görülebiliyor. 

Bu durumla ilgili çok fazla bilgi yok maalesef, ancak sanıyoruz Russell'ın sanatından birkaç örnekle bu yazımızı noktalayabiliriz. Russell'ın şu sözleri oldukça anlamlı:

"Hassas vücudum aynı zamanda benim tuvalim."

Hazırlayan: ÇMB (Evrim Ağacı)

Kaynak: Dailymail

Resimler ;






0 yorum:

Yorum Gönder