Searching...
20 Ocak 2014

ZAMAN YOLCULUĞU 1.Bölüm (Geleceğe Yolculuk)

09:02
ZAMAN YOLCULUĞU 

1.BÖLÜM (GELECEĞE YOLCULUK)




Uzayda yolculuktan farklı olarak zamanda yolculuk seçim ve isteklerden bağımsızdır. Zaman söz konusu olduğunda isteyelim, istemeyelim bir yöne doğru sürükleniriz. (Zaman Oku yazımızda bu konuya değinmiştik.)
Aslında geçen yüzyılın başlarında birkaç kişi, zamanda yolculuğun bir türü olan "Geleceğe doğru yolculuğun"kuramsal temelini keşfetti. Einsten, özel göreleliğin uzay-zaman doğasını keşfettiğinde ileriye doğru hızlı sarmanın planlarını bulmuştu.
Eğer, dünyada bin yıl, 10 bin yıl veya 10 milyon yıl sonra neler olup biteceğini görmek isterseniz, Einstein fiziğinin yasaları bunu nasıl yapabileceğimizi söyler. Bunun için sadece ışık hızının %99,9999999996 sı olan bir araç yapmanız yeterli olacaktır. Bir de insan vücudunun kırılganlığı başka bir engel teşkil ediyor. Böyle yüksek hızlara makul sürelerde ulaşmak için gereken ivme, insan vücudunun dayanabileceğinin çok çok ötesindedir.
Elbette böyle uzay araçları inşa edemeyeceğimiz için hiç kimse bu öngörüyü tam olarak sınayamamıştır. Fakat özel göreleliğin doğru olduğunu ve geleceğe ulaşmak için önerdiği stratejinin doğru işleyeceğine inanmak için bilim insanları, zamanın yavaşladığını ışık hızının çok küçük bir kesri kadar hızla giden normal bir uçakta ve parçacık hızlandırıcılarında ışık hızına yakın hızlara ulaşan müon gibi parçacıklarda doğrulamıştır. Durağan müonlar yaklaşık olarak saniyenin milyonda ikisi kadar kısa bir zamanda başka parçacıklara bozunurlar. Fakat hızla hareket ettiklerinde içsel saatleri yavaşladığı için müonlar bozunmadan daha uzun yaşarlar.
Işık hızına yakın bir hızda zamanın yavaşlaması, ilke olarak uzayda uzak bölgelere ulaşmak için bir strateji sağlıyor. Eğer böyle bir roket yüryüzünü terkederek Andromeda Galaksisine doğru ışık hızına çok yakın bir hızla yol alırsa, roketin gidip gelmesi sadece 8 saatini almış olacaktır. Geri döndüğünde ise dünyanın tam 6 milyon yıl sonrasını görecektir.
Kısacası, bizim bu zamana mahkum olmamıza neden olan fizik değil TEKNOLOJI dir.


Peki geriye gitmek, anne babamızın tanıştığı günü görmek mümkünmüdür?

 Geçmişe yolculuk adlı 2. Bölüm kısa bir süre içinde yayınlanacaktır.



Yazan : İnanç Kızılkaya

0 yorum:

Yorum Gönder