Searching...
22 Ocak 2014

Bir İnsan En Fazla Kaç Gün Uykusuz Kalabilir ?

12:46
Bu sorunun denenmiş ve rekorlar kitabına girmiş yanıtı 264 saat yani yaklaşık 11 gün. Randy Gardner adlı bir ABD’li bu rekoru 1965 yılında 17 yaşındayken kırdı. Bundan sonra kayıtlara geçen, bu denli uzun bir uykusuzluk denemesi yapılmadı.

Gardner, uykusuzluk rekoru denemesinde sürekli gözlem altında tutulmuş ve uyumadığından emin olunmuş. Gardner’ın çay, kahve ya da başka herhangi bir uyarıcı almasına da izin verilmemiş. Denemesinin eğlenceli başladığını ancak son günlere doğru büyük bir eziyete dönüştüğünü anlatan Gardner, bir ara kendini ünlü bir futbol oyuncusu sanmaya başladığını bir süre sonra ise bilincini tamamen kaybettiğini söylemiş.

Çocuk, rekoru kırdıktan sonra hastaneye kaldırılmış ve 14 saat boyunca aralıksız uyumuş. Yeniden uyandığındaki hissettiği şeyi “yeniden doğmak” olarak nitelemiş.

Öte yandan laboratuvarlarda yapılan insanlı deneylerde deneklerin sonunda bitap düşüp ve zihinsel faaliyetlerini kaybetmelerine rağmen 7-8 gün boyunca uykusuzluğa dayanabildikleri gözlenmiş. Deneylere katılanların hepsi uykusuzluk arttıkça, konsantrasyon ve motive olmada, algılamada ve diğer yüksek zihinsel yeterlilik gerektiren işlerde zayıflamışlar. Denekler, uyuduktan sonra normal hallerine dönmüşler. Bu bireylerde kalıcı sinirsel, fizyolojik ya da psikolojik hasar kalmamış.



Video



0 yorum:

Yorum Gönder