Searching...
17 Ocak 2014

İnsanların Öteki Canlılarla Olan Gen Benzerliği

07:01
Genlerin görevi dokunun ne özellikte olacağını diğer yardımcı birimlere aktarmaktır. Sentezlenecek proteinlerin şifresi genlerde yer alır. Her ayrı protein için ayrı bir gen vardır. 

İnsan vücudunda yaklaşık olarak 30binin üzerinde gen olduğu söylenmektedir. Bu genler aracılığı ile deri rengimiz, boyumuz, el, ayak yapımız aklınıza gelecek tüm özelliklerimiz protein üretim aşamasında proteinlere aktarılır. Ve bizi biz yapan özelliklerimiz ortaya çıkmış olur.
Kısacası genler bizi biz yapan tüm özelliklerin şifresini taşırlar.

Genetik özellikler genler vasıtasıyla anne babadan yavrulara geçer. Mitoz ve mayoz bölünmeler sırasında bu aktarım olur

"TEK HÜCRELİ CANLILARDAN İNSANA DOĞRU GİTTİKÇE GEN SAYISI ARTIYOR. Ancak bir fareyle insan arasındaki gen farkı sadece 300. İnsanı fareden üstün kılan işte bu genler.

DNA üzerindeki bu küçücük hata bile canlı bir organizma üzerinde korkunç sonuçlar doğurabilmektedir.

Belki zaman zaman televizyonlarda görmüşsünüzdür. 6 ayaklı koyun, iki başlı sığır veya yapışık ikizler. Bu canlıların hepsi mutasyonlar sonucunda sakat kalmışlardır. Özellikle "Çernobil" faciasından sonraki kuşaklarda korkunç derecede sakatlıklar görülmüştür.

Bunun temelinde ise mutasyona yol açan etmenler yatar. Bu etmenlerin başında ise kimyasal maddeler, fiziksel etkiler ve radyoaktif ışıma gelmektedir. Radyoaktif ışınlar çok yüksek enerjili olup gen dizilerinde kopmalara neden olurlar. Çernobil ve Hiroşima şehirlerinde meydana gelen her iki nükleer facianın üzerinden yıllar geçmesine rağmen halen birçok çocuk ya sakat yada kanserli olarak dünyaya gelmektedir.

Insanda 30 bin civarında gen ve bu genlerin kodlandığı 100 bin kadar protein vardır. bu yüzden, 100 bin proteinin sadece 40 tanesinin benzemesiyle insan ve maymunun bütün genlerinin % 99 aynı olduğunu iddia etmenin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. 

Kaldı ki söz konusu bu temel proteinler diğer pek çok farklı canlılarda da bulunan ortak hayati moleküllerdir. yalnızca şempanzede değil, bütünüyle farklı canlılarda bulunan aynı tür proteinlerin yapısı insandakilerle çok benzerdir.

Nematod solucanları ve insan dna'larında % 75'lik bir benzerlik ortaya koymuştur.drosophila türüne ait meyve sineklerinin genleri ile insan genleri karşılaştırıldığında, % 60'lık bir benzerlik çıkmıştır.

İnsanın bazı türlerle benzerlik oranları şöyledir:
*Homo neanderthalensis (Neandertal İnsanı): %98-99
*Pan troglodytes (Şempanze): %86-98
*Pan paniscus (Bonobo): %88-96
*Canis familiaris (Köpek): %86-90
*Bos taurus (Sığır): %75-87
*Mus musculus (Ev Faresi): %70-85
*Rattus norvegicus (Sıçan): %72-87
*Gallus gallus (Tavuk): %57-68
*Danio rerio (Zebra): %74-78
*Arabidopsis thaliana (Turpgiller'den): %50-65
*Oryza sativa (Pirinç): %45-62
*Drosophila melanogaster (Meyve Sineği): %37-45
*Anopheles gambiae (Sivrisinek): %36-44


#İnanç Kızılkaya

0 yorum:

Yorum Gönder