Searching...
21 Mart 2014

Uzayda Cinsellik ve Doğum Mümkün mü ?

23:54


Uzayda Cinsellik ve Doğum Mümkün mü ?
Yaşam kaynaklarımizı hızlıca tükettiğimiz için mi, Dünyanın ömrünün birgün sona ereceğini bildiğimizden mi yoksa sırf merak eden araştıran canlı türleri olduğumuzdan mı dır bilinmez ama uzayda yaşam arayıp, orada kendimize yaşam koşulları oluşturma çalışmalarına başladık bile. Yaşama uygun gezegen arayışlarımız sürüyor.
Uzay çalışmalarında, uzay üssü inşası, uzay giysileri, uzayda yiyecekler, bitki yetiştirme gibi konularda ilerleme gösteren biliminsanları, aynı başarıyı uzayda cinsellik konusunda da göstermeye çalışıyor. Çünkü, eğer uzayda yaşayacaksak, orada ürememiz, üremek için de cinselliği yaşamamız gerekliliği vardır.
Uzayda cinselliğin nasıl yapılabileceğini bilmiyoruz. Fakat, uzayda seks yapmanın romantizmden cok bir külfet olduğunu, cok uğraş verilmesi gerektiğini biliyoruz.
Yerçekimsiz bir ortamda cinsellik üzerine konusan NASA doktorlarından Jim Logan, "Öncellikle yerçekiminin sıfır olduğu bir ortamda cinselligin koreografisinin yapılması gerekir. Çünkü hiçbir yere tutunmadan boşlukta uçan iki insanın öpüşmesi bile zor. Iş cinselliğe gelince sağa sola savrulmak kaçınılmaz. Uygun pozisyonların önceden belirlenip uygulanması gerekir." Logan`a göre, yerçekimsiz ortamın en kötü etkilerinden biri olan ve astronotların da sık sık yakındığı mide bulantısı da romantizmi bozacak önemli bir etken.
Uzayda, astronotların çok fazla terlediği gerçeğini gözönüne alırsak, cinsellik sırasında ter damlaları havada uçuşacak, sıfır çekimli bir ortamda, kan basıncı düşeceğinden, bazı organlarda görevini iyi yapamayacaklardır.
Bu sorunları aştığımızı farzedelim. Peki, anne karnında cenin oluşabilecek mi, yerçekimsiz ortamdan nasıl etkilenecek cenin, doğum gerçekleşebilecek mi ?
1994 yılında Medeka balıkları, uzayda çiftleştirilen ilk canlılar olup, yumurtalarından sağlıklı yavrular çıktı ve bu bize uzayda üremenin mümkün olduğunu gösterdi. Fakat, memeli hayvanlar (insanlar da dahil) hamile kalma süreci, plezantanın gelişim süreci, hamileliğin evreleri ve doğum fazlaca karışık süreçler içerir.
Bu sorulara cevap arayan biliminsanları, fareler üzerinde gerçekleştirdikleri deneyler de şu sonuca ulaştılar: Insanın uzayda, daha doğrusu yerçekimsiz ortamda üreyebilmesi mümkün olmuyor. Yani bir kadının uzay boşluğunda hamile kalması çok çok düşük bir olasılık.
Çünkü, hem spermler yerçekimi yokluğunda yollarını bulmakta çok zorlanıyorlar, hem de radyasyon kadın yumurtalarını ve erkek sperm hücrelerini olumsuz yönde etkiliyerek doğurganlıgın önüne geçiyor. Bu şekilde döllenme mümkün olsa bile, kisa süre de döllenmiş yumurta ölüyor ve düşük gerçekleşiyor.

Yazan : Inanc Kaya

2 yorum: