Searching...
14 Mart 2014

Evrendeki en büyük yıldız bulundu

10:41

Evrende şimdiye kadar gözlenebilen en büyük yıldızı ortaya çıkaran Avrupalı astronomlar, önemli bir başarıya imza attı.




Avrupa Uzay Ajansı’na (ESO) ait Şili'deki Çok Büyük Teleskop (ÇBT)  yardımıyla yapılan çalışma, Dünya’dan 12 bin ışık yılı uzaklıktaki, çapı Güneş’inkinin 1300 katından daha büyük olan HR 5171 A'nın evrende şimdiye kadar gözlenen en büyük yıldız olduğunu ortaya çıkardı.
Yapılan ölçümlere göre, HR 5171 A, Avcı Takım yıldızındaki ikinci, Dünya’dan bakıldığında gökyüzünde görülen 9. en parlak yıldız olan, İkizlerevi yıldızından yüzde 50 daha büyük bir kütleye sahip bulunuyor.
ESO'ya bağlı Avrupa Güney Gözlemevi yetkilileri, Güneş’ten 1 milyon kat daha parlak, “sarı hiper dev” kategorisindeki yıldızın büyüklüğünün, daha önce yapılan gözlemlerde hesaplanandan daha fazla olduğunun ortaya çıkarıldığı bildirildi.
Yıldızın son 40 yıl içinde daha da irileştiğini ve büyüdükçe soğuduğunun belirlendiğini kaydeden ESO yetkilileri, yıldızın bu değişikliklerin olduğu sırada görüntülenmesinin büyük bir şans olduğunu dile getirdi. Yetkililer, şimdiye kadar çok az sayıda yıldızın, hızla evrildikleri ve sıcaklıklarında son derece büyük değişiklikler meydana geldiği, bu son derece kısa süren aşamalarındayken görüntülenebildiğine dikkati çekti.
Sarı hiper dev kategorisindeki yıldızlar, son derece büyük yapıları ve parlaklıklarıyla diğer yıldızlardan ayrılıyor. ESO’ya göre, Samanyolu galaksisinde sadece 12 sarı hiper dev kategorisinde yıldız bulunuyor. Bu kategorideki yıldızlar hızla değişikliğe uğramaları ve üzerlerindeki materyalleri etraflarında geniş bir atmosfer yaratacak şekilde fırlatmaları nedeniyle son derece kararsız yapıda yıldızlar olarak tanımlanıyor.
Araştırmacılar ayrıca, HR 5171 A’nın çok yakınında başka bir yıldızın daha bulunduğunu ortaya çıkararak bu yıldıza ilişkin, yeni ve şaşırtıcı bir keşfe daha imza attıklarını bildirdi. ÇBT yardımıyla çalışan bilim adamlarından Olivier Chesneau, yeni keşfe ilişkin yayımladığı yazılı açıklamada, neredeyse birbirlerine dokunacak kadar yakın olan yıldızların oluşturduğu sistemin görünümünün, muazzam boyutlardaki bir yer fıstığını andırdığını kaydetti.


Video









0 yorum:

Yorum Gönder