Searching...
29 Mart 2014

Mars'ın uydusu Phobos'ta beysbol oynasak ne olurdu ?

08:09
                                         Mars'ın uydusu Phobos'ta beysbol oynasak ne olurdu ?

Mars'ın iki uydusundan biri olan Phobos dikkat çekici bir uydudur. Küçük olduğu için çekimsel ivmesi çok azdır. Yerçekimi kuvvetli değildir(Dünya'nınkinin binde biri kadar).Dünya yüzeyinde bir metre sıçramak için harcadığımız çaba, Phobos'ta bir kilometre sıçramamızı sağlar.Zıplaya zıplaya Phobos'u turlamak hiç de zor değildir. 

Phobos'ta beysbol oynamak çok ilginç olurdu.Çünkü Phobos'un yörüngesine bir cisim sokabilmek için gereken fırlatma hızı sadece saatte otuz kilometre kadardır.Amatör bir beysbolcu topu rahatlıkla Phobos'un yörüngesine sokabilir.Phobos'tan kaçış hızı ise sadece kırk beş kilometre kadardır,bu hıza da profesyonel bir beysbolcu kolayca ulaşır.



Phobos'tan kaçan bir beysbol topu Mars'ın çevresinde yörüngeye girer.Phobos tam bir küre olsaydı burada yaşayan yalnız bir astronot beysbol benzeri ilginç bir oyun oynayabilirdi.Topu otuz-kırk beş kilometre hızla ufka doğru fırlattıktan sonra öğlen yemeğini yemek için evine gidebilirdi,çünkü topun Phobos'u dönüp gelmesi iki saati alacaktı.
Yemekten sonra sopasını eline alıp topu attığının tersi yöne yüzünü çevirerek beklemeye başlardı.İki saat önce attığı topa bu kez sopa ile vurması çok kolay olurdu: Topun ufukta gözükmesi ile beysbolcunun vuruş alanına girmesi arasında on beş saniye geçecektir. 
Her hangi bir nedenle ıskalarsa,iki saat uyuduktan sonra gelip bu kez bir yakalayıcı eldiveniyle topu tutmayı deneyebilirdi. Ancak Phobos girintili çıkıntılı olduğundan oyun anlatttığım kadar kolay oynanamazdı.Ayrıca Phobos'da gündüz dört saat sürer,bu nedenle ya aydınlatma gereklidir ya da oyun,bütün fırlatma,vurma ve yakalama işleri hep gündüz yüzünde geçecek biçimde oynanmalıdır.

Carl Sagan' n eğlenceli anlatımıydı... 

0 yorum:

Yorum Gönder