Searching...
13 Mart 2014

Dünyanın altında okyanuslar kadar su var

14:15

Bilim adamları, yeraltının derinliklerinde okyanuslar kadar büyük su kütleleri bulunduğunu saptadı.



Bilim adamları, yeraltının derinliklerinde okyanuslar kadar büyük su kütleleri bulunduğunu saptadı.
Kanada’nın Edmonton kentindeki Alberta Üniversitesi bilim adamlarından jeokimyager Graham Pearson liderliğindeki bilim heyeti, yüzeyden yapılan sondajlarla yerin 410 ila 660 kilometre kadar altına inmeyi başardı. Ekip, bu derinlikte elmas bir geçiş tabakasına ulaştı. Buradan aldıkları örneği inceleyen Graham Pearson ve ekibi, bir mineral tanesinin içerisine hapsolmuş yüzde 1 oranında su buldu.
Bilim ekibindeki Almanya’nın Bayreuth Üniversitesi jeofizikçilerinden Hans Keppler, araştırmaya yazdığı değerlendirmesinde, "Numune bize yerin bu derinliğinde dünya yüzündeki okyanuslar kadar su olabileceğini gösteriyor" ifadesini kullandı.
Graham Pearson da yeni bulguların, bilinen su döngüsü anlayışını değiştirecek nitelikte olduğuna işaret etti. "Geçiş bölgesinde bir su vahası bulduk” diyen Graham Pearson, bu su kütlesinin yüzeyden indiğini ifade etti. Pearson, geçiş bölgesinden aldıkları numunede, daha önce sadece uzaydan düşen meteroitlerde bulunan yeşil mineraller tespit ettiklerini ve bunun yeryüzünde bulunmadığını kaydetti.
Graham Pearson liderliğindeki bilim heyetinin araştırması, online bilim dergisi The Journal Nature’de yayımlandı.
AA

0 yorum:

Yorum Gönder