Searching...
21 Mart 2014

Birleşmeyi Sürdüren NGC 2623

23:37


Birleşmeyi Sürdüren NGC 2623
NGC 2623, tek bir gökadaya dönüşmekte olan iki ayrı gökadadan meydana gelmektedir. Devasa gökada birleşmesinin son aşamalarında gördüğümüz bu çift, 
Yengeç Takımyıldızı yönünde yaklaşık 300 milyon ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır. Samanyolumuza benziyor olabilecek iki gökadanın şiddet dolu karşılaşması, pırıl pırıl parlayan çekirdek ile göz kamaştıran gelgit kuyrukları boyunca yayılan bir yıldız oluşum patlaması yaratmış.

Gaz, toz ve genç mavi yıldız kümeleri ile dolmuş bulunan gelgit kuyrukları, artık birleşmiş olan çekirdek bölgesinden başlayarak her iki yöne doğru yaklaşık 50.000 ışıkyılı öteye kadar uzanıyor. Muhtemelen birleşmenin tetiklemiş olduğu çok büyük kütleli bir kara delik tarafından sağlanan malzeme yığılması, bu çekirdek bölgesi içerisindeki etkinliklere güç sağlıyor. 
Yıldız oluşumu ile sahip olduğu etkin gökada çekirdeği NGC 2623'ün tayfın her bölgesinde parlamasına neden oluyor. NGC 2623 veya diğer adıyla Arp 243'ü konu alan bu uzay manzarası Hubble Miras Arşivi'nde mevcut verilere dayanıyor. Görüntü, aynı zamanda arka planda görüş alanına dağılmış uzak gökadaları da ortaya çıkarmış durumda.
Hubble Miras Arşivi, Avrupa Uzay Dairesi (ESA), ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA); Görüntü İşleme : Martin Pugh

0 yorum:

Yorum Gönder