Searching...
29 Mart 2014

mikroskobik bir canlı olan Su Ayısı.

08:01
                                                                            Buda ne böyle ? 
Size bir dünya dışı yaratık olduğunu söylerdim ama bu tatlısularda ve nemli alanlarda yaşayan, mikroskobik bir canlı olan Su Ayısı.

Cosmos şaşırtmaya devam ediyor...

Latince ismi tardus (yavaş) ve gradi (adımlamak) kelimelerinin birleşiminden oluşan su ayıları ayrıca yavaşadımlılar olarak da bilinir. 4 çift bacağı vardır ve omurgasızlar şubesinin bir üyesidir.


Aslında onu dikkat çekici kılan özelliği ne 1mm oluşu ne de bir canavara benzemesi. Su ayısı olağanüstü şartlara dayanıklılığıyla bilinir. Öyle ki uzayda yaşayabilir..
Hatta tek şaşırtıcı özelliği bu değildir. Okyanusların 4.000 metre derinliklerinden tutun da Himalayaların en yüksek yerinde bile canlı kalabilirler. Su ayıları 151 derece C’a kadar olan sıcaklığa dayanabildikleri gibi, -200 derece C’da dahi yaşabilmektedir. 
Bazı türleri, çok kısa bir süre de olsa, -273 derece C’da (0 K’in ~1 derece üstü) yaşabilmektedirler. Sıcaklığın yanı sıra çok düşük basınçta ve atmosfer basıncının 1.200 katına kadar olan basınçta hayatta kalabilmektedirler. 6.000 atmosfer basınca dahi dayanabilmektedirler.

4 çift kısa bacağı olan bu Mikroskobik canlıların Vücutları genel görünüşüyle silindir şeklinde, karın tarafları düzdür. Koni şeklinde uç baş sayılır, ayrıca bir baş oluşumu görülmez. Solunum organları yoktur ve vücut hücreleri sabittir. Yaklaşık 960 türü bilinmektedir.

Yazı: Taner Göçer

0 yorum:

Yorum Gönder