Searching...
28 Kasım 2013

Güneş Koronası'nın Aşırı Yüksek Sıcaklığının Nedenine Dair İpuçları Keşfedildi!

09:42



Güneş Rüzgarları dediğimiz olguların oluşmasını sağlayan, yüzeyin üst tarafında bulunan Korona bölgesinin Güneş yüzeyinden çok daha fazla sıcak olması sorunu 70 yıldır bir türlü cevaplanamıyordu. Güneş yüzeyi 6.000 santigrat derece iken, yüzeyin birkaç yüz km yukarısı 1 milyon derece sıcaklığındaydı.

New York’ta bulunan Columbia Üniversitesi Astrofizik Laboratuvarı’ndan Dr. Michael Hahn ve Daniel Wolf Savin, Korona katmanının kutup bölgesinde manyetik alanın yeterli enerji toplayarak Korona’yı ısıttığı hatta enerjinin büyük bir kısmını alçak yerlerde taşıyarak ısının tüm koronaya yayılmasını sağlıyor olabileceğini açıkladı. Bu gözlem 70 yıllık Korona Isınma Problemi olarak bilinen, Güneş'in Korona katmanının yüzeyinden çok daha yüksek sıcaklıkta olmasını açıklayabilir.

Hahn ve Savin, Japon uzay aracı Hinode’nin süper ultraviyole resimlerinden bilgileri incelediler. Güneş'in manyetik alanının Korona bölgesinde oluştuduğu manyetik kanallardan birini incelediler. Konuyla ilgili araştırma The Astrophysical Journal dergisinde yayımlandı.

Koronal Isınma Problemi'ni anlamanın en kolay yolu, üzerinden ateşler fışkıran bir buz kübünü hayal etmektir [ve normalde böyle bir şey olmaz, olmaması gerekir]. Güneş'te de buna benzer bir efekt oluşmaktadır. Güneş'in merkezindeki nükleer füzyon çekirdeğin 15 milyon santigrat dereceye çıkmasına neden olur. Bu sıcak fırından uzaklaştıkça ve Güneş'in yüzeyine vardıkça, sıcaklık 6000 dereceye kadar düşer. Ancak Güneş yüzeyinin hemen dışında, "korona" denen bölgede sıcaklık bir anda 1 milyon dereceye fırlar. Bu sıcaklık zıplaması, bilim insanlarının kafasını 1939 yılından beri karıştırmaktadır.

Bu gizemi açıklamaya çalışan 2 teori bulunuyor. Bunlardan ilki, manyetik alan döngülerinin güneş yüzeyinden fırlayıp, yüzeyin etrafındaki bölgeleri aşırı ıstıması üzerine dayanıyor. Diğeri ise güneş yüzeyinin altından gelen sıcaklık dalgasının manyetik enerji taşıdığı ve bu enerjinin koronada birikerek açığa çıktığı fikri üzerine kurulu. Gözlemler, bu iki teorinin de Güneş yüzeyinde sürekli olarak gerçekleştiğini gösteriyor. Ancak bilim insanları bugüne kadar bu teorilerden sadece bir tanesinin sorunun cevabını açıklamaya yeterli olup olmadığını keşfetmeye çalışıyor.

Hahn ve Savin'in araştırmalarına göre manyetik dalgalar sorunun cevabı olmalıdır. Bu keşif, yeni soruları da beraberinde getiriyor: bunların başlıcası ise bu dalgaları söndüren şeyin ne olduğu... Hahn ve Savin araştırmaları sayesinde bu sorunun cevabını bulmaya çalışacak.

Fotoğraf, Güneş'in atmosferinin bir bölümü olarak da niteleyebileceğimiz Korona'nın Güneş tutulması sırasında Dünya'da görünümünü gösteriyor.


Kaynaklar:
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131015191614.htm

0 yorum:

Yorum Gönder