Searching...
27 Kasım 2013

Yoğunlaşma İzleri

08:21
YOĞUNLAŞMA İZLERİ
Herkesin dikkatini çekmiştir; bazen çok yükseklerden geçen bir uçağın, ardında upuzun beyaz bir iz bıraktığını görmüşsünüzdür. Bildiğiniz gibi, yeryüzünden yükseldikçe atmosferde hava sıcaklığı düşmeye başlar. Uçakların uçtuğu yükseklikte sıcaklık -30 ila -40 santigrat derece arasındadır. Bu izler, 8 km ve daha yüksekte uçan uçağın egzosundan çıkan "sıcak" ve yoğun su buharının, o yükseklikteki çok soğuk hava ile karşılaştığında anında donup kristalleşmesiyle oluşur. Bölgedeki hava çoğunlukla sakin olduğu için, bu izler uzun süre kaybolmadan kalarak uçakların arkasında kilometrelerce uzunlukta buz kristallerinden oluşan bir kuyruk oluşumuna sebep olur. Bazen de oluşan hava akımlarıyla yoğunlaşma izleri birbirlerinin üstüne binerek karmaşık şekiller oluşturabilir.

Yoğunlaşma izleri kimi zamanlar saatlerce kalabildiği ve Güneş ışığını engellediği için, kimi zamanlar bölgesel iklim bozukluğuna sebep olarak gösterilebiliyorlar. Şunu da söylemek gerekir ki, yoğunlaşma izlerinin asıl sorumlusu genellikle yolcu uçakları değil, çok daha güçlü motorlara sahip olan askeri jet uçaklarıdır.

1989 yılında çekilen bu fotoğraf, Kanada Uluslararası Havacılık Gösterileri'ne gitmekte olan iki adet Rus Mig 29 uçağı tarafından oluşturulmuş "yoğunlaşma izleri"ni kendilerini takip eden bir F-15'in bakış açısından gösteriyor.



0 yorum:

Yorum Gönder