Searching...
24 Kasım 2013

Kedilerin Dilleri ve Penisleri

00:23
Canlılarla İlgili İlginç Gerçekler



Birçok insan tarafından sevimli veya tatlı olarak görülen kediler, insanlarla çok yakın bir ilişki halindedir. Buna rağmen pek az kedi sahibi insan, evlerinde besledikleri bu hayvanların tüm özelliklerini veya en azından ilginç olanlarını bilir. Örneğin kedisi olan (ve hatta bir kedi görmüş) herkes, kedilerin sıklıkla kendilerini yaladıklarını ve bu sayede temizlediklerini bilir. Ancak pek az insan bir kedinin diline yakından bakabilmiştir.


Görselde, oldukça yakından çekilmiş bir kedi dili görüyorsunuz. Dikkat edebileceğiniz gibi, kedilerin dillerinde ortalama 500 mikron uzunluğunda, dilin aksi yönünde uzayan yapılar bulunmaktadır. Bunlara papilla adı verilir ve keratinden yapılmışlardır: yani tırnaklarını ve kıllarını oluşturan kimyasaldan... Bu sebeple bu papillalar son derece sert yapılardır ve kedi bunları adeta bir tarak gibi kullanabilir.

Üstelik bu yapılar sadece dillerinde de bulunmaz. Buradaki yazımızdan da okuyabileceğiniz gibi, kedilerin penislerinde de 120-150 arası ters yönde uzanan sert çıkıntı bulunur. Bunların uzunluğu ise yaklaşık 1 milimetredir. Bu tersine çıkıntılar dişi kedinin vajinasını tetikleyerek yumurtlamayı (ovulasyonu) başlatır. Tam olarak bu sebeple, bir dişi kedinin çiftleştiği ilk erkek genelde yavrularının babası olmaz. Çünkü ilk erkek ovulasyonu başlatır, sonraki şanslı erkeklerden biri (veya birkaçı) da yavruların babası olma şerefine erişir. Bu tersine yapıların aynı zamanda dişinin vajinasında önceki erkeklerden kalma spermleri de temizlediği, böylece bu özelliğe sahip olan erkeklerin soylarını daha kolay devam ettirmeleri nedeniyle kedilerin bu yönde evrimleştiği düşünülmektedir.

Kaynak: http://evrimagaci.org/fotograf/55/3842/


1 yorum: