ABD’nin Batı Yakası’ndaki deniz yıldızları esrarengiz bir hastalık nedeniyle hızla ölüyor. Bilim insanlarının ‘denizyıldızı mahveden sendrom’ adını verdiği hastalığın kesin nedeni çözülebilmiş değil.
Bilimtrue
Güncelleme: 22:21 TSİ 11 Kasım. 2013 Pazartesi
ABD’nin Batı Kıyısı’nda, denizyıldızlarını tehdit eden bir hastalık hızla yayılıyor. California eyaletinin güneyinden Alaska kıyısına kadar yayılan salgın, bazı bölgelerde denizyıldızı populasyonunu tamamen ortadan kaldırmış durumda.
Los Angeles Times’ın haberine göre, hastalık denizyıldızında küçük bir yara olarak başlıyor ve birkaç gün içinde canlının tüm uzantılarına ulaşıyor. Zamanla çürümeye başlayan denizyıldızından, bir süre sonra geriye lapa gibi bir parça kalıyor.
Santa Cruz Üniversitesi’nden Pete Raimondi, “Parmağınızda hiç geçmeyen bir yara olduğunu düşünün... Bakteri giderek yayılıyor ve çürüyüp dökülene kadar dokuyu yiyor” dedi.
ABD’li yetkililer, denizyıldızlarını eriten hastalığın ilk kez görülmediğini, California’nın güneyinde 1983-1984 ve 1997-98 yıllarında görülen hastalık nedeniyle kitleler halinde denizyıldızı ölümü yaşandığını belirtti.
Raimondi, “Geçmişteki ölümlerde El Nino’dan dolayı sular sıcaktı, ancak şu an aynı durum geçerli değil. Bu durum hastalığın nedenini anlamayı güçleştiriyor” dedi.
LA Times’a konuşan Raimondi, “Hastalığın nedeni ve ne zaman sona ereceği konusunda bir şey diyemiyoruz” ifadesini kullandı.
HARİTA ÇIKARILIYOR
İlk olarak yaz aylarında tespit edilen ölümlerin arkasında yatan planı ortaya çıkarmak için, bilin insanları hastalığın yaygın olduğu yerleri belirlemeye çalışıyor.
İlk olarak yaz aylarında tespit edilen ölümlerin arkasında yatan planı ortaya çıkarmak için, bilin insanları hastalığın yaygın olduğu yerleri belirlemeye çalışıyor.
Dalgıçlardan oluşan ekiplerin yer alacağı görevlerin aylar sürebileceği belirtiliyor.
Raimondi, her ne kadar büyük çapta ölümler yaşansa da, denizyıldızlarının çok hızlı toparlandıklarını ve sayılarının kısa zamanda arttığını ifade etti.
Raimondi, denizyıldızlarının kimseye av olmadığını ancak gıda zincirinde önemli bir yer tuttuklarına değinerek, “Eğer sayıları kısa zamanda toparlanmazsa midye patlaması yaşayabiliriz” dedi.
0 yorum:
Yorum Gönder