Searching...
17 Kasım 2013

Teknoloji dünyasının sorununu çözecek virüs

03:36

ABD’li araştırmacılar, genetiği değiştirilmiş bir virüsü mikroskobik elektrot kablolar üzerinde serbest bırakarak önemli bir gelişmeye imza attı. Araştırmada, lityum-hava bataryalarının güçlerinin artırılabileceği anlaşıldı.




Bilimtrue
Güncelleme: 13:35 TSİ 17 Kasım. 2013 Pazar
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, elektronik cihazlarda mühendisleri en zorlayan konulardan biri olan batarya ömründe önemli bir adım attı.
Lityum-hava bataryaları, ağırlıkları artırılmadan kapasiteleri yükseltilbildiği için özellikle elektrikli otomobillerde uzun menzilli yolculukların anahtarı olarak görülüyor. Ancak bataryaların elektrotlarını uzun ömürlü kılmak için gereken teknolojinin henüz geliştirilememiş olması, şarj sürelerinin de beklenenden kısa olmasına yol açıyor.
MIT araştırmacıları, lityum-hava ve lityum-iyon bataryalardaki sorunu aşmak için, bataryaların üretim sürecinde kırmızı kan hücresi büyüklüğündeki nano kablolara biyo-mühendislik ürünü virüsler ekledi.

VİRÜS MOLEKÜL ÇEKİM GÜCÜNÜ ARTIRIYOR
iO9 sitesinin haberine göre, M13 adı verilen virüs, zamanla kabloların yüzeyinde yayılıyor ve batarya şarj olurken veya şarjı tükenirken elektrokimyasal faaliyetin alanını genişletiyor.
İstridyenin kabuğunu büyütmek için denizden kalsiyum çekmesi gibi, M13 virüsün yardımını alan nano kablolar oda sıcaklığındaki sudan metal moleküllerini çekiyor. Ardından, bu moleküller M13 tarafından spesifik yapısal şekillere dönüştürülüyor. M13, elektrokimyasal etkileşimin yer alacağı geniş alanı, sivri yüzeye sahip manganez oksit oluşturarak ortaya çıkarıyor.
MIT araştırmacıları, başarılı olmaları halinde elektronik cihazlarda kullanılan batarya ömrünü 2-3 katına çıkarabileceklerini düşünüyor.Sürecin son aşamasında, nano kabloların iletkenliğini artırmak için ortama paladyum metali ekleniyor.
M13 virüsü hakkındaki araştırma, Nature Communications dergisinde yer aldı.

0 yorum:

Yorum Gönder