Searching...
4 Kasım 2013

Korunacağına Yokediliyor !

14:20









Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde ortaya çıkan Anadolu leoparını öldüren Mahmut Kaplan pişman olduğunu 
söyledi. Leoparın doku ve genleri TÜBİTAK'a gönderilirken, olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın sonucunda Kaplan hakkında 50 bin 945 lira para cezası gündemde. Köylülerin ise leopar şaşkınlığı sürüyor.

IRAK-İRAN'DAN GELMİŞ OLABİLİR

Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı 45 haneli Solmaz köyüne 3.5 kilometre mesafede hayvanlarını otlatan evli ve 2 çocuk babası Kasım Kaplan'a (31) dün (pazar) leopar saldırdı. Leopar, çobanın kuzeniMahmut Kaplan tarafından pompalı tüfekle öldürüldü. Öldürülen erkek leopar, Dicle Üniversitesi (DÜ) ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Diyarbakır Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından incelemeye alındı. DÜ Veteriner Fakültesi'ne getirilen leoparın kemik yapısı çıkarıldı, alınan gen ve doku örneklerinin incelenmek üzere TÜBİTAK'a gönderildi. Bakanlıktan gelecek inceleme heyeti için leopar dondurucuda muhafazaya alındı. Leoparı inceleyen biyoloji uzmanları vahşi ve yırtıcı hayvanın 3 yaşlarında erkek leopar olduğu ve İran veya Irak tarafından gelmiş olma ihtimali üzerinde duruyor. Bir erkek leopar, ailesinden ayrılıp 300 ile 700 kilometre arasında yol katedebildiği belirtildi. 


TATBİKAT YAPTIRILDI 

DÜ, Orman Su İşleri Şube Müdürlüğü ve Doğa Derneği üyelerinden oluşan uzman bir ekip, leoparın nereden geldiğini ve olayın nasıl olduğunu araştırmak için köye gitti. Bilinçlendirme toplantısı da yapan heyet, Kaplan kuzenlerle görüştü. Çınar İlçe Jandarma Komutanlığı da olayla ilgili leoparı öldüren Mahmut Kaplan'ın ifadesini tatbikat yaptırarak aldı.

50 BİN 945 LİRA CEZA GELEBİLİR

Leoparın ölümüyle ilgili Orman Su İşleri Şube Müdürlüğü tarafından soruşturma başlatıldı. Jandarmanın hazırladığı olay yeri krokileri soruşturmayı yapan uzman ekibe teslim edildi. Soruşturma sonunda leoparı vuran Mahmut Kasım'a (33), 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun 28/5. maddesine göre 'koruma altındaki hayvanların avlanması' 50 bin lira tazminat ve ‘Koruma altındaki hayvanların avlanması, izinsiz avlanma ve yarı otomatik tüfekle avlanma' suçlarından 945 lira olmak üzere toplam 50 bin 945 lira ceza verilebilecek.

"TÜRKİYE'DE LEOPAR VAR' DEMEK İÇİN ERKEN"

Diyarbakır Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Erdal Seven, "Leoparın ortaya çıkmasından korkmamız gerekir aksine sevinmemiz gerekir. Vatandaş yaban hayvanları bulduğundan bize haber vermesini istiyoruz. Vahşi hayvanların öldürülmemesi için köylerde bilinçlendirme çalışması yapacağız" dedi. 

BM DE GÜNEYDOĞU LEOPARINI ÇALIŞIYOR

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler tarafından 2012 yılından bu yana yürütülen ‘Güneydoğu leoparı' projesinde çalışan biyolog Batur Avgan, leoparın bulunmasının sevindirici olduğunu söyledi. Kedigiller üzerinde Şırnak ve Siirt bölgesinde çalışma yaptıklarını anlatan Avgan, "Türkiye'de uzun yıllardır leopar görülmüyor. Siirt'te 3 yıl önce sadece bu yaban hayvana ait deri bulunmuştu. Bunun üzerine biz de arazide çalışma başlattık. Leoparın Diyarbakır'da ortaya çıkması bizi heyecanlandırdı. Leoparlar Güneydoğu'da var demek için erken, leoparın ortaya çıkması burada leopar popülasyonu var demek yanlış olur. Çünkü leoparın bulunabilmesi için dişi ve yavruların ortaya çıkması gerekiyor. Öldürülen leopar 3 yaşlarında bir erkek hayvan. Bu tür yabani hayvanlar annelerinden ayrılıp kilometrelerce uzaklaşabiliyorlar. Leoparın Kuzey Irak ve İran tarafından gelmiş olma ihtimali üzerinde duruyoruz. Leopar normalde insanlara saldıran bir hayvan değil, ancak genç bireyler uzun süre stres altında kaldıklarından ötürü bazen saldırgan olabiliyor. Bölge halkını leopar gibi hayvanların olabileceğine hazırlamak gerekiyor. Yabani hayvanları yerel halka kabullendirirsek leoparları görmek mümkün olacaktır" dedi.

"PİŞMANIM"

Leoparı öldüren Mahmut Kaplan, "Leoparı öldürmeseydim. Kuzenimi parçalayacaktı. Yoksa keyfi öldürmedim. Ceza gelse de gelmese de canımızı kurtarmak için yaptım. Aksi taktirde koyun yese veya bizden uzaklaşsaydı zaten öldürmeyecektim. Amcamın oğlunu kurtardığım için gururluyum, hayvanı öldürdüğüm için ise pişmanım" dedi. Leoparın yaraladığı Kasım Kaplan ise, "Koyunları otlatırken arkadan üzerime saldırdı. Ne olduğunu bilmeden kayalıktan düştüm. Kuzenim öldürmeseydi beni parçalayacaktı. Canımı ona borçluyum" dedi.

KÖYLÜLER KORKU İÇİNDE 

Köylülerden 75 yaşındaki Kasım Nergiz, "Dedelerimiz ve babalarımızdan böyle bir şey duymadık. Leoparları belgesellerde görüyorduk. Köyümüzde ortaya çıkacağı hiç aklımıza gelmezdi. Hayvan yırtıcı olduğu için çok korkuyoruz. Tarlaya giderken önlem olarak yanımıza köpekleri de alacağız" dedi. Adem Turgut, "Çocuğum geldi ‘baba kurt çobana saldırdı' diye bizde koşarak araziye gittiğimizde öldürülen havyanın leopar olduğunu görünce çok şaşırdık. Biz böylesini televizyonlarda görmüştük" diye konuştu. Köy Muhtarı Abdullah Kaplan, görülmemiş leoparın ortaya çıkması ile birlikte köylülerde korku, panik ve şaşkınlık yaşandığını söyledi.

1974 YILINDA ANKARA'DA GÖRÜLMÜŞTÜ

Orman ve Su İşleri Bakanlığı talimatı ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi'nin, Türkiye'de en son 1974 yılında Ankara Beypazarı'nda ortaya çıkan leoparı izlemek için başlattığı çalışma sürüyor. Ankara'da bir kadına saldıran, sonra köylüler tarafından öldürülen leopar ile ilgili son veri 2010 yılında Siirt-Şırnak arasında yer alan Gabar dağında sadece derisi bulunmuştu. Son canlı leopar ise Diyarbakır'da ortaya çıktı, ancak köylüler tarafından öldürüldü.


Kaynak : Habertürk

0 yorum:

Yorum Gönder