Searching...
6 Kasım 2013

Vücudumuzda Yeni Bir Kısım Keşfedildi!

08:54



İnsan vücudunun asırlardır didik didik ediliyor olmasından ötürü tüm organların ve organlarımızın tüm kısımlarının tamamen keşfedildiğini sanabilirsiniz. Ancak şaşırtıcı bir şekilde, Ekim 2013'te Journal of Anatomy dergisinde yayımlanan bir makale ile bunun doğru olmadığını görmüş olduk. Belçika'da bulunan Leuven Üniversitesi Hastanesi'nden iki diz cerrahı, insan dizinde yeni bir bağ keşfettiler.

Bu keşfe neden olan soru işareti, Anterior Cruciate Ligament (ACL) ameliyatı olan hastaların, ameliyat ne kadar başarıyla geçerse geçsin, dizlerinin eskisi gibi olmadığını ve sanki "dizlerinin kaydığını" hissediyor olmalarıydı. Bu sorun üzerine eğilen araştırmacılar, yaptıkları incelemeler sonucunda bugüne kadar varlığı keşfedilmeyen yeni bir bağın, tüm insanların %97'sinin dizlerinde bulunduğunu keşfettiler.

Aslında böyle bir bağın var olması gerektiği ilk olarak 1879 yılında bir Fransız cerrah tarafından ileri sürülmüştü. Ancak bu bağ, Ekim 2013'e kadar hiç kimse tarafından keşfedilemedi. 

Bu yeni keşif sayesinde, sadece ACL ameliyatı geçirenler değil, aynı zamanda çok sayıda atletin, basketbolcunun, futbolcunun, vb. ağır sporlarla uğraşan sporcuların geçirdikleri sorunlar da çözülebilecek. Doktorlar, yeni keşfettikleri bağın adını Anterolateral Ligament (ALL) koydular. 

Hazırlayan: ÇMB (Evrim Ağacı)

Kaynaklar ve İleri Okuma:
ScienceDaily
Wiley



0 yorum:

Yorum Gönder