Searching...
30 Kasım 2013

Çin'den Ay'a insansız araç: Yutu

05:48
Çin, ülkenin ilk Ay keşif aracı 'Yutu'yu (Yeşim Tavşanı) taşıyacak Çang'ı-3 uzay aracının Pazartesi günü fırlatılacağını açıkladı.

Şinhua ajansının haberine göre, Çin'in uzay yüzeyine göndereceği mekiğin yerel saatle Pazar gününü Pazartesiye bağlayan gece 01.30'da Şiçang Uydu Fırlatma Merkezi'nden fırlatılacağı belirtildi.


Yetkililer, fırlatma sahasında gerekli hazırlıkların yapıldığını ve tüm unsurların iyi durumda olduğunu kaydetti. Aracın aralık ortasında Ay'a iniş yapması bekleniyor. Araç ayın Gökkuşağı Denizi bölgesine inecek. Ay yüzeyinde keşif amacıyla tasarlanan 140 kilogramlık Yütu'nun, iki kanadı ve altı teker bulunuyor. Ay misyonu sırasında Yütu, 90 gün boyunca 5 kilometrekarelik bir alanı inceleyerek, elde ettiği verileri doğrudan dünyaya iletecek.

1976'dan bu yana Ay’a keşif için hiçbir ülkenin araç göndermediği belirtilirken, Çinli yetkililer, Ay misyonunun, ülkenin Mars için yapılacak araştırmalara da son derece faydalı bir altyapı oluşturması bekleniyor. Çin ayrıca Ay'a insan göndermeyi ve Ay'da bir istasyon kurmayı da planlıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder