Searching...
8 Kasım 2013

GOCE uydusu nereye düşecek?

14:28
Avrupa Uzay Ajansı'na ait GOCE uydusugörevini tamamladıktan sonra yeryüzüne düşmek üzere yüksekliğini kaybetmeye başladı. Uydu önümüzdeki günlerde atmosfere girerek parçalanacak. Uydunun kontrolü kaybedildiğinden nereye düşeceği tam olarak bilinmiyor.

Pazar ya da Pazartesi düşmesi beklenen yaklaşık 1 tonluk GOCE uydusu atmosfere girince parçalara ayrılacak. Yapılan tahminlerle uydunun en büyüğü 90 kilogram olmak üzere 25 ila 45 arasında parçaya ayrılması bekleniyor.

Uydu bugün itibariyle (08 Kasım 2013) dünyanın yaklaşık 170 kilometre üstünde bir yörüngede. Her gün irtifasını kaybeden GOCE'nin dünyanın 80 kilometre üstünde parçalanması bekleniyor. GOCE'nin okyanus üzerinde parçalanması görevlilerin en büyük temennisi. Ama şu an için hiç kimse parçalanmanın nerede gerçekleşeceğini ve parçaların nereye düşeceğini bilmiyor.

Dünyaya her yıl birçok insan yapımı uzay çöpü düşüyor. Ama bunların büyük kısmı atmosferde yanarak kayboluyor. Dünyaya düşebilenler de büyük oranda okyanuslar, çöller, ormanlar gibi insanların yaşamadığı bölgelere isabet ediyor. Şu ana kadar uzay çöpü dolayısıyla yaralanan ya da ölen herhangi bir insan olmadı.

GOCE'nin enkazının parçalarının yeryüzüne ulaşması halinde sadece 15-20 metrekarelik bir alanı etkilemesi bekleniyor. Bu da herhangi bir insana isabet etme riskini oldukça azaltıyor. Tabi risk hiç bir zaman sıfır değil.

GOCE, dünyanın yerçekimi ile ilgili detaylı bilgiler sağlamasının yanı sıra 2011'de gerçekleşen Japonya depremini uzaydan algılayarak gündeme gelmişti.

Avrupa Uzay Ajansı'nın yüksek çözünürlüklü bir yer çekimi haritası çıkarılması hedefine hizmet eden GOCE uydusu bilim dünyasına bu konuda değerli bir hazine bıraktı.


0 yorum:

Yorum Gönder