Mars'a gidecek ilk kolonide yer almak için başvurunuzu buradan yapabilirsiniz, ingilizcedir: http://applicants.mars-one.com/
Not: Geri dönüş yok. İlk kafile 2022'de gidiyor.
Mars One şirketi, Ağustos 2012’de duyurduğu ve toplam maliyetinin 6 milyar dolara ulaşması beklenen Kızıl Gezegen’e yolculuk planı için 100 bin gönüllü bulmuş durumda.
2016-2022 yılları arasında Mars’a ulaşması planlanan uzay araçlarını inşa etmeye başlayacak olan Mars One, bu süreçte yolculuk için gönüllü olanların yaptığı bağışları kullanacak.
5-73 dolar arasında bağış yaparak gönüllü olunan Mars One yolculuğu, 20 Nisan tarihinde 80 bin gönüllüye ulaşmıştı. Mars One projesi, başarılı olması halinde 2030’ta Mars’a insan göndermeyi hedefleyen ABD’yi de geride bırakacak.
EN BÜYÜK SORUN: RASYASYON
Mars yolculuğunun ne kadar güvenli olacağı ve gönüllülerin yolculukta hayatta kalsalar bile Kızıl Gezegen’in şartlarında nasıl yaşayacakları hala tartışma konusu.
Mars yolculuğunun ne kadar güvenli olacağı ve gönüllülerin yolculukta hayatta kalsalar bile Kızıl Gezegen’in şartlarında nasıl yaşayacakları hala tartışma konusu.
Gök bilimciler, olası bir Mars yolculğunun önündeki en büyük engelin uzaydaki yüksek radyasyon seviyesi olduğunu belirtmişti.
NASA’nın 1 yıldır Kızıl Gezegen’de ölçümler yapan Curiosity uzay aracı, Mars’ta hayatta kalabilmek için radyasyona dirençli uzay kolonileri ve araçlarının geliştirilmesi gerektiğini gözler önüne serdi.
NASA, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, ‘Mars yolculuğundaki radyasyonun astronotların uzun süreli bir görevde dayanamayacağı kadar yüksek olduğunu’ belirtmişti.
Los Angeles Times gazetesine konuşan İngiltere’nin Leicester Üniversitesi’nden Lewis Dartnell, “Radyasyon bize engel olmamalı... Ancak bir Mars görevini başarmak istiyorsak radyasyona nasıl direneceğimizin yolunu bulmak zorundayız” dedi.
0 yorum:
Yorum Gönder