Dünyadaki hayatın oluşmasını enerjisiyle sağlayan Güneş, 2.8 milyar yıl sonra bu hayatı yok edecek.
Yapılan yeni çalışmalar dünyanın 2.8 milyar yıl sonra üzerinde canlı barınamayacak kadar çok ısınacağını gösteriyor. Bunun tek istisnası bazı mikroplar olabilir.
Şu anki sıcaklığıyla dünya için ideal bir ortam sağlayan Güneş, ömrünün sonlarına doğru yaklaşık 5 milyar yıl sonra dünyamızı dahi yutacak bir kırmızı dev haline dönüşecek. Gezegenimizi yutmadan önce artan sıcaklığı ve büyüklüğüyle dünyayı inanılmaz derecede ısıtacak olan Güneş, gezegeni yaşanılmaz hale getirecek.
Yapılan çalışmalar artan sıcaklığın gezegendeki suyu daha fazla buharlaştıracağını, sonrasında atmosferde artan su buharının karbondioksit azalımına yol açacağını gösteriyor. Fotosentez yapabilmek için karbondioksite ihtiyaç duyan bitkiler gezegende ilk yok olacak canlılar olacak. Yaklaşık 500 milyon yıl sonra karbondioksit azalımı gezegendeki bitkilerin azalmasını başlatacak.
Bitkilerin azalması ve giderek yok olması doğal olarak hayvanları da tehlikeye atacak. Gidecek azalacak besin kaynakları hayvanların da günden güne azalmasına yol açacak.
2.8 milyar yıl sonrasında ise dünya güneşe bugünkünden çok daha yakın, çok sıcak, kurak, yaşanmaz bir şekil alacak. Mikropların bazı dayanıklı formlarının dünyanın geriye kalan tek canlıları olabileceği düşünülüyor.
8 Kasım 2013
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder