Searching...
29 Aralık 2013

SAMANYOLU’NUN BİLİNEN EN YAKIN UYDUSU: BÜYÜK KÖPEK CÜCE GÖKADASI

00:22
SAMANYOLU’NUN BİLİNEN EN YAKIN UYDUSU: BÜYÜK KÖPEK CÜCE GÖKADASI

Büyük Köpek Cüce Gökadası (Canis Major Dwarf), 2003 yılında uluslararası bir ekip tarafından keşfedilmiş olup şu an itibari ile galaksimiz Samanyolu’na en yakın uydu gökada olarak kabul edilmektedir ve Samanyolu'nun en yakın komşusudur.

Genel yapı itibari ile Düzensiz Galaksi sınıfından olan Büyük Köpek Cücesi, Samanyolu’ nun merkezine yaklaşık 42.000 Işık Yılı, Güneş Sistemine ise yaklaşık 27.000 Işık Yılı uzaklıktadır ve Büyük Köpek Takım Yıldızı Bölgesinde yer alır.

Büyük Köpek Cücesi, konum olarak Samanyolu Galaksisi’ nin yoğun yıldız, gaz ve toz düzleminin arkasında kalıyor olması sebebi ile keşfedilmesi bir hayli gecikmiş ve bir hayli de zor olmuştur.

Galaksi, Kırmızı Dev Yıldızların ağırlıklı olduğu yaklaşık 1 Milyar yıldızı bünyesinde barındırmaktadır.

Samanyolu Galaksisi’ nin Büyük Köpek Cücesi’ne uyguladığı Kütle Çekim Kuvveti sebebi ile galaksinin yapısı fazlası ile bozulmuş durumdadır..

Sinan DUYGULU

Görselde de Büyük Köpek Cücesi’ nin bir canlandırması yer alıyor olup, galaksinin kırmızı ile renklendirilmiş kolları Samanyolu Galaksisi’ nin yoğun Gelgit etkisi sebebi ile akıntı şeklinde dışa doğru savrulmuş durumdadır.

0 yorum:

Yorum Gönder