Searching...
12 Mart 2013

Peru'da Bulunan İnka Dönemi Mezar

Peruda Bulunan Ve İnka Dönemi Mezar
Peru’da Lima’nın yaklaşık 770 km kuzeyindeki Lambayeque eyaletinde yapılan arkeolojik kazılarda, İnka’dan daha eski arkeolojik dönemden kalma, tam 1600 yıl öncesinde yaşamış yerli bir liderin bozulmamış halde mezarını bulundu. Huaca del Pueblo ismi verilen mezardaki buluntular, aynı bölgede 20 yıl önce bulunan ve son zamanların en önemli arkeolojik keşiflerden biri kabul edilen Sipan buluntularıyla benzerlik taşımakta. Her iki alanda da Moçika kültürünün önemli kişilerine ait, karmaşık yapı teknikleriyle inşa edilmiş ve sanat eserleri içeren mezarlar bulunuyor.Bu mezarın Peru’nun eski Moçika kültürüyle ilgili sır perdesini aralamaya yardımcı olabileceği belirtildi. Kazı, Şu an ıssız bir bölge durumundaki Moçika kültürünün MÖ 100 ile MS 600 arasında geliştiği kıyı bölgesinde gerçekleştirildi.
Huaca del Pueblo mezarın ayrıntılarla dolu birçok ikonograf içerdiği ve bu özelliğiyle birinci sınıf bir buluntu olduğu belirtiliyor. Huaca del Pueblo mezarındaki Buluntular, Sipan ve benzeri yerlerdeki buluntularla karşılaştırılacak. Bu bölgede 1986’dan bu yana bu bölgede Kanadalı arkeolog Steve Bourget tarafından çalışmalar yapılmakta. Huaca del Pueblo mezarında mücevherler, çeşitli maskeler, 14 taç ve gelişmiş bir teknolojinin göstergesi olduğunu gösteren bakır yapıda buluntular tespit edildi.Buluntular her ne kadar önemli olsa da, Arkeolog Bourget Sipan’daki buluntuların çok daha önemli olduğunu ekliyor.
Mezar hırsızlığının çok olduğu Peru’da buna rağmen diğer birçok arkeolojik buluntunun aksine Huaca del Pueblo mezarının çok iyi korunmuş durumda kalması araştırmacıların oldukça ilgisini çekti. Bu durum, bu bölgedeki kazı alanının daha iyi koruma altında olmasına bağlanıyor.


 Facebook Logosuna Tıkla Sayfamızı Beğen !



0 yorum:

Yorum Gönder