Searching...
12 Mart 2013

Avrupada Bulunan İlk Boynuzlu Dinozor

Avrupada Bulunan İlk Boynuzlu Dinozor
Paris, Roma ve Londra gibi manzarası hoş ve oldukça romantik şehirleri, fevkalade yemek ve şaraplara sahip. Ancak  Avrupa’da eksik olan, Kuzey Amerika ve Asya’da çokça bulunan boynuzlu dinozor fosilleriydi. Macaristan’da gerçekleştirilen yeni bir keşifle bu eksiklik de ortadan kalktı. Bu yeni keşif, bazı dinozorların bir adadan diğerine geçerek yollarını Avrupa’ya düşmüş olabileceğini olasılığını ortaya çıkardı.Peter Dadson,  Pebsilvanya Üniversitesi’nde fosil bilimci yeni bulunan örneğin kesin ve ikna edici olduğunu vurguluyor. Dodson ayrıca, araştırmacıların yaklaşık 200 yıldır süregelen araştırma sürecince bunları bulamamış olduklarını ve bu nedenle orada bulunabileceklerini düşünülmediğini vurguluyor.
Ceratopsian’lar olarak bilinen boynuzlu dinozorlar 145.000.000-65.000.000 yıl önce Kretase döneminde yaşamışlar. Bugüne kadar araştırmacıların birçoğu  ceratopsian’ların Avrupa’da hiç bulunmadıklarını varsaymıştı. Ceratopsian’larınkine benzer dişin İsveç’te son keşfi ve 19. yüzyılda Belçika’da  bulunan dinozor dişinin tekrar analiz edilmesiyle bu konuda yeni tartışmalar alevlendi. Fakat birçok bilim insanı sadece dişlerin dinozor kuyrukları arasında ayrım yapmaya yetmeyeceği konusunda uyarıda bulunuyor.Macaristan Bilimler Akademisi’nden olan fosil bilimci Atilla Ösi’nin liderliğini yapmış olduğu ekip ceratopsian’ların haritasına Avrupa’yı eklemiş bulunuyor. Geçen yıl Macaristan’ın Ajka şehri yakınlarında 2000 yılından beri gerçekleştirdikleri kazı çalışmalarında çok sayıda buldukları diğer fosillerin yanında, Kretase döneminin sonlarında, 85 milyon yıl önce yaşamış ceratopsian’lardan kalmış olduğu artık kesin olan dört tane çene kemiği ve gaga da buldular. Araştırmacılar Nature dergisinde Avrupa kıtasına ait bu ilk ceratopsian türünü Ajkaceratops kozmai olarak adlandırdıklarını duyurdular. Büyük bir keşif, ancak dinozorun kendisi ufacık bir şey, sadece bir metre uzunluğunda.
Ancak buluş beraberinde önemli bir soruyu gündeme getirdi. Kretase döneminin sonlarında Avrupa, jeolokların Tetis Denizi dedikleri bölge boyunca yayılan takımadalar halindeydi. Fosillerin bulunduğu Macaristan’ın batı bölgeside bu adalardan birinde bulunuyordu. Dolayısıyla yazarların Asya ceratopsian’larına benzettikleri ve onlarla ilgili olabilecğini söyledikleri Ajkaceratops nasıl orada bulunabiliyordu?
Ösi ve meslektaşları Ajkaceratops’ların Asya’dan adalar arasındaki kısa mesafeleri yüzerek ve bir adadan diğerine geçerek geldiklerini ve sonunda batı yönündeki daha yeni bölgelere ulaştıklarını ileri sürüyorlar.
Aslında makaledeki açıklamada da bu adadan adaya geçişin, Ajkaceratops’ların Triceratops gibi dev ceratopsians’larla karşılaştırıldığında neden bu kadar küçük olduğuna bir açıklama getirebileceği de belirtiliyor. Buna göre dinozorların, yalıtılmış adalarda azalmış kaynaklarla karşı karşıya kalan hayvanlarda görülen evrimsel bir olgu olan ‘’ada bodurluğuna’’ maruz kalmış olabilecekleri ileri sürülüyor. 
Facebook Logosuna Tıkla Sayfamızı Beğen !


0 yorum:

Yorum Gönder