Searching...
23 Aralık 2013

UZAYDA Kİ İLK GÖZÜMÜZ, HUBBLE UZAY TELESKOBU

12:16
UZAYDA Kİ İLK GÖZÜMÜZ, HUBBLE UZAY TELESKOBU

Biz, insanoğlu gökyüzünü o kadar sevdik ki, sebebi ister romantizm, ister yakarış, ya da çaresizlik, sevinç, ne olursa olsun, hep göğe çevirdik gözlerimizi.

17. Yüzyılda, Galileo`ya kadar hiç kimse bir teleskop kullanarak, gökyüzünü bilimsel olarak incelememişti. Teleskopların icadına denk gelen bu dönemden sonra, biliminsanları, daha gelişmiş, devasa boyutlarda teleskoplarla incelemeyi sürdürdüler.


Ancak bir sorun vardı. Gözlenen yıldızlardan yayılan ışığın, dünya atmosferinden geçerken, arka plan kirliliğine (Bulutlar, hava akımları, toz, su buharı) maruz kalıyor. Bu da görüntüyü bulanıklaştırıyor, gözlem zorluğuna , verilerin netliğinin kaybolmasına sebep oluyordu.

Astrofizikçi Lyman Spitzer, 1946 yılında, "uzaya bir teleskop yerleştirelim" dediğinde, Uzaya daha roket bile gönderilmemişti. Uzun yıllar, bu çılgınca hayalin peşinden giden biliminsanları, yoğun çalısmalar sonucunda 24 Nisan 1990 yılında bu hayallerini gerçekleştirmişlerdir. Avrupa Uzay Ajansı ve NASA`nın ortak çalısması olan bu Teleskop, 5 astronotun yeraldığı Uzay mekiği Discovery eşliğinde, dünya yüzeyinden yaklaşık 600 km yukarısında yörüngesine yerleşmiştir.

Hubble Uzay Teleskopundan alınan ilk görüntülerde, ana aynanın çalışmaları kısıtlayacak şekilde yanlış yerleştirildiğini farkedip, 1993`te tamir için uzaya astronotlar göndererek sorunu halletmişlerdir. Uzayda bakımı, astronotlar tarafından yapılacak şekilde tasarlanmış, tek teleskoptur. Şimdiye kadar, toplam beş defa uzayda bakım ve tamiri yapılmıştır.

Edwin HUBBLE, teleskoba adı verilen bilimadamıdır. Hubble, evrende sadece bizim galaksimizin olmadığı, başka galaksilerinde olduğunu ve evrenin sabit bir oranda genişlediğini gözlemlemiştir.

Hubble Uzay Teleskobunun görevi, Güneş sistemini araştırmak, Evrenin yaşını ve boyutunu ölçmek, Evrensel kökenimizi, evrenin gelişimini araştırmak ve yıldızların, galaksilerin gizemlerini çözmektir.
Bu Teleskop sayesinde, Evrenin yaşını, Güneş sisteminin dışındaki organik maddeleri, Karanlık Enerjinin varlığını, Gökadaların çekirdeklerini, Gezegenlerin oluşum sürecini öğrendik.

Üzücü haber ise, Hubble Uzay Teleskobu artık tamir edilmeyecek olması. Eğer arızalanmaz ise 2020 yılına kadar yaşayacak, önemli bir sorun çıkarsa devre dışı bırakılacak. Hubble, devre dışı kaldığında, dünya atmosferine kontrollü giriş yaparak okyanusa düşecegi için, sağlam kalma ihtimali yok. Gökbilimine gönül vermiş herkes tarafından, tarih yazmiş Hubble Uzay Teleskopu saygı ile anılacaktır.

Hubble`nin yerini alacak olan teleskopun adı James Webb Uzay Teleskopudur. Bu teleskop, dünyadan 1,5 milyon km uzakta, Güneşe zıt bir yönde konuşlandırılacaktır. Çünkü, kızılötesi ısı ve ışınımları araştırmalarında kullanılacaktır.



#İnançKızılkaya


Hubble Uzay Teleskobu 1


Hubble Uzay Teleskobu 2



0 yorum:

Yorum Gönder