Searching...
29 Aralık 2013

Lupus Hastalığı Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

08:30
Lupus hastalığı, bağışıklık sisteminin bozulması ile meydana gelen rahatsızlıklar silsilesidir.. Eklem ağrılarıyla birlikte yön bulan bu hastalık 20-40 yaş arası kadınlarda sıkça görülmektedir. Yapılan araştırmalar Lupus hastalarının %80′inin kadın olduğunu ortaya koymaktadır. Bu hastalığın temel nedeni ya da nelerin bu hastalığa sebep olduğu henüz tam olarak netleştirilememiştir… 
Farklı durumlarda kullanılan bazı ilaçların Lupus hastalığının belirleyici olduğu düşünülmektedir,bu ilaçlardan bazıları şunlardır: Klorpromazin, hidralazin, izoniyazit, metildopa, prokainamit ve kinidin… Lupus hastalığının öldürücü bir yönü vardır,kalpte,böbrekte oluşturduğu iltihaplar tedavi konusunda geç kalınırsa ölüme neden olabilir. Hastalığın şiddeti bünyeye göre değişiklik gösterir,kimi vakalar ciddi kimi vakalar ise hafiftir. Lupus hastalığı en büyük hasarı böbrekler üzerinde sağlamaktadır. Lupus hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar yan etkileri nedeniyle bir başka hastalığa da yol açabilir bu yüzden tedavi doktor kontrolünde ve düzenli bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Eklem ağrıları,yüksek ateş ve deride yer alan döküntüler en büyük belirtiler arasında yer almaktadır… Bu hastalığa yakalanan insanlarda yanak kısmından,burun kısmına doğru döküntüler ve izler meydana gelir. Diğer belirtiler arasında halsizlik, kilo kaybı, isteksizlik ve iştah kaybı sayılabilir. Sağlam bünyelerde hafif bir şekilde görülmeye başlanan Lupus için kısa süreli ilaç tedavisi yeterli olacaktır. Saç dökülmeleri ve saç diplerinde oluşan pulcuklar Lupus hastalığının diğer belirtileridir. Yukarıda belirttiğim hususlardan biri ile karşılaşsanız dahi doktorunuza görünmekte fayda var çünkü iltihap kalp zarında olabilir ya da belirttiğimiz gibi böbrekte ağır tahriplere yol açabilir bu da böbrek yetmezliğine yol açabilir.Erken teşhis her zaman için önemlidir ve tedavi konusunda sizlere her zaman hız kazandırır. Lupus teşhisi koymak doktorlar için de kolay değildir.Kan tahlili sonrası yapılan incelemeler 2-3 gün sürebilmektedir. Kötü huylu antikorların kan tahlillerinde kendini göstermesi zaman alabilmektedir bunun için sürekli olarak tahlillere mağruz kalabilirsiniz.
Hastalık Nasıl Tedavi Edilir?
Lupu,vücudun farklı bölgelerini ve değişik sistemlerini etkisi altına alabilmektedir. Az önce de belirttiğimiz gibi hafif yaşanan Lupus’ta kısa süreli ilaç tedavisi ya da deri’nin güneş’ten korunması yeterli olacaktır. Dinlenme,güneş ışınlarından bir süre uzak kalma ve özellikle tuzlu beslenme Lupus hastaları için en uygun tedavi yöntemidir. Bu hastalığı ağır bir şekilde geçiren hastalar için ise kortizon tedavisi şarttır.Uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilmeli ve iyileşme süreci sonrası da düzenli doktor kontrolleri de şarttır,yine bir diğer tedavi yöntemi bu hastalığı hafif geçiren hastalar için hazırlanmış düzenli egzersiz programlarıdır.Hastalık ile bağlantılı gibi durmasa da bunun yanı sıra beslenmeniz de bir şekilde düzene sokuluyor ve sizlere uygun programlar hazırlanıyor.



0 yorum:

Yorum Gönder