Searching...
1 Aralık 2013

'Yılanlar tehdit altında daha iyi görüyor'

06:23

Görüşlerinin oldukça kötü olduğu bilinen yılanlar, çevrelerinde olup bitenleri daha iyi anlayabilmek için dışarıda tuttukları dillerini dedektör gibi kullanıyor. Ancak bilim insanları, yılanların görüşlerini güçlendirmek için geçmişte bilinmeyen bir yönünü ortaya çıkardı.



Bilimtrue
Güncelleme: 16:22 TSİ 01 Aralık. 2013 Pazar
Yılanlar hakkında yapılan yeni bir araştırma, en az bir yılan türünün kan akışını kontrol ederek görüşünü güçlendirmeyi başardığını gösterdi.
Journal of Experimental Biology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, yılanlar tehdit altında olduklarını hissettikleri zaman gözlerine giden kan akışını kontrol ederek görüşlerinin net kalmasını sağlıyor.

Araştırma, ABD ve Meksika’da yaşayan, rengi pembe ile kahverengi arasında değişen Masticophis flagellum türü üzerinde yapıldı. Zehirli olmayan yılanın, diğer yılan ve sürüngenler gibi göz kapakları bulunmuyor. Tersine, gözün üzerinde onu kaplayan ve koruyan şeffaf bir tabaka yer alıyor.

Araştırmada yer alan Kanada’nın Waterloo Üniversitesi’nden Kevin van Doorn, içi görülen bu tabakanın altında bir kan damarı bulunduğunu tespit etti. Bu sayede, yılanın zaten çok iyi olmayan görüşünün daha da azalması önleniyor.
DERİ DEĞİŞTİRİRKEN NORMALE DÖNÜYOR
Araştırmada, yılanın dinlenmenin aksine bir tehditle karşılaştığı zaman bu ritmi sona erdirdiği ve kan damarlarındaki akışın azalarak görüşün daha da artmasının sağlandığı görüldü.
Yılan deri değiştirirken ise kan akışının normal olduğunu belirten van Doorn, böylece hücre büyümesinin deri değişikliği sırasında desteklendiğini ifade etti.
Kanadalı bilim insanı, araştırma sonucunda yılanların sabit değil ancak dinamik bir yılan akışına sahip olduklarını tespit ettiklerini belirtti.
Discovery News sitesinin haberine göre, araştırmacılar gelecekte yapacakları yeni gözlemlerde Masticophis flagellum’da bulunan özelliğin diğer türlerde de bulunup bulunmadığına bakacak.

0 yorum:

Yorum Gönder