Searching...
5 Aralık 2013

Atmosferinde su bulunan 5 ötegezegen birden keşfedildi.

13:47
Hubble Uzay Teleskobu'nun verileri kullanılarak 5 ayrı ötegezegende su bulunduğu tespit edildi.

Atmosferlerinde su izi bulunan 5 ayrı ötegezegen, iki ayrı araştırma grubunun çalışmalarıyla ortaya çıkarıldı.


Uzaydaki keşiflerinde 23 yılı geride bırakan Hubble Uzay Teleskobu'nun Wide Field Camera 3 adlı donanımının verileriyle bizden trilyonlarca kilometre uzaklıktaki gezegenlerin atmosferleri analiz edilebildi.
Astrophysical Journal yayımlanan araştırmanın baş yazarı, NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Avi Mendell, “Birçok gezegende su izi bulduğumuza eminiz” ifadesini kullandı. Gezegen bilimcisi olan Mendell, “Yaptığımız çalışma, sıcak ve soğuk olmak gibi farklılıklar sergileyen gezegenlerde ne kadar su olduğunu karşılaştırmak için büyük bir önem taşıyor” dedi.

Araştırmacılar, gezegenlerin atmosferlerini analiz etmek için yıldızlarıyla Dünya arasından geçerken elde edilen verileri kullanıyor. Bu süreçte, uydu ve teleskoplar yıldızlar tarafından yayılan dalgaboylarından hangilerinin bloke edilip edilmediğini tespit ediyor.

Su izlerinin belirdiği kızılaltı dalgaboylarını inceleyen araştırmacılar, bu verilerden yararlanarak dalgaboyu profillerinin şekil ve profillerini hazırladı. Araştırmada yer alan Maryland Üniversitesi’nden L. Drake Deming, “Dış gezegenlerin atmosferlerini tespit etmek son derece zor. Ancak araştırmada çok net bir sinyal elde etmeyi ve suyun izini bulmayı başardık” dedi.




BEŞ ‘SICAK JÜPİTER’

Araştırmacılar, sinyal yoğunluğunun beklendiği kadar yüksek olmadığını, bu durumun gezegenlerin ‘sisle kaplı olmasından’ kaynaklanıyor olabileceğini belirtti. Atmosferlerin bulutlu olması, sisli havalarda çekilen fotoğraflarda renklerin bulanık olması gibi gezegenlerden alınan sinyallerin yoğunluğunu azaltıyor. Ayrıca, su sinyallerinin profili ve önemli moleküllerin sinyalleri değişime uğrayabiliyor.

Her biri yıldızına yakın bulunan ASP-17b, HD209458b, WASP-12b, WASP-19b ve XO-1b adı verilen gezegenlerin, birer ‘sıcak Jüpiter’ olduğu ifade edildi. Yıldızlarına yakın, sıcak ve dev gaz devleri olan gezegenlerden en büyük atmosfere sahip olanı WAS17-b; en güçlü su sinyalleri gönderenin ise HD209458b olduğu belirtildi.

California Teknoloji Enstitüsü’nden Heather Knutson, araştırma makalesinde, “Hubble ve diğer araştırmalarla elde edilen veriler, birçok büyük sistemde su sinyallerinin düşük veya hiç olmadığını gösterdi... Sıcak Jüpiter’ler için sisli atmosfer genel bir durum olabilir” yorumunda bulundu.

0 yorum:

Yorum Gönder