Searching...
10 Aralık 2013

Romanya’da yapay kan üretildi

09:26

Romanya’nın Cluj kentinde yer alan Babes-Bolyai Üniversitesi’nin Kimya Fakültesi uzmanları bir çeşit yapay kan üretmeyi başardı. Deniz solucanlarından alınan “hemerythrin” proteini ile elde edilen ve içinde tuzlu su da bulunan sıvının kan ve organ nakli ameliyatlarında kullanılabileceği öngörülüyor.
Hemoglobin içermeyen yapay kan niteliğindeki sıvı, yarı saydamlığıyla da dikkat çekiyor. Araştırma ekibini yöneten Dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, sıvının niteliğinden söz ediyor: “Burada ürettiğimiz kanın yerine geçen basit bir madde değil; insan vücudunun günlük ihtiyaç duyduğu miktarda kanı üretmesini sağlayan bir madde.”
Uzmanlar şimdiye dek hayvanlar üzerinde yürütülen testlerin de olumlu sonuç verdiğini belirtiyor. Tüm testlerin tamamlanmasının ardından yapay kanın gelecek yıllarda insanlar üzerinde denenmesi gündeme gelecek. Projenin bir başka etabında ise sıvının toz haline getirilerek uzun müddet saklanması amaçlanıyor. Uzmanlar, buluşun ileriki süreçte, çatışmalarda yaralanan askerlere ilk müdahalede ve kan naklinde kullanılabileceğini belirtiyor.

marîs

0 yorum:

Yorum Gönder