Searching...
25 Ekim 2013

Dünya'ya kedilerin gözünden bakış

10:19



Kediler, krepüsküler, yani alacakaranlıkta görebilen, ışığın en az olduğu şafak vakti ve geceleri görüşlerinde azalma olmayan canlılar. Araştırmacı Nickolay Lamm, hazırladığı simülasyonlarla kedilerle insanların görüşü arasındaki farkı ortaya koydu. Kediler, gözümüzün hiçbir şey göremediği karanlıkta, her detayı net bir şekilde ayırt edebiliyor.



Kedilerin süper gece görüşü, karanlıkları hareketleri de çok iyi algılamalarını sağlıyor. Kedilerin çevre görüşü de insanlardan çok daha üstün.



İnsan gözü, kedi gözünü bir tek gündüz vakti alt edebiliyor. Gözlerimiz, aydınlığı işleyecek çok daha fazla hücreye sahip. Bu özellik, kırmızı, turuncu, kahveren gibi renkleri çok rahat ayırt etmemize imkan veriyor.




Bilim insanları kedilerin algılayabildiği renk çeşidi konusunda çok emin değil. Bazıları mavi ve gri ağırlıklı olarak görebildiklerini düşünürken, bazı araştırmacılar da yeşil tonların öne çıktığını düşünüyor. Ancak renk konusunda kediler insanın çok gerisinde.




Kediler, insanlara kıyasla görüntüye odaklanmada daha başarısız. İnsanların yaklaşık 15 cm mesafeden net bir şekilde görebildiği nesneleri, 25 cm mesafeden seçebiliyorlar.



Kedilerin uzak görüşü de insanlardan daha kötü. 30 metreden net bir şekilde görebildiğimiz bir nesneyi, kediler kesinlikle görebilmek için 6 metre yakınlaşmak zorunda.



Uzaktaki nesneler, insan gözüne oranla kediler için daha bulanık beliriyor. Panoramik görüntülerin, kedilerin gözüne bize olduğu kadar çekici gelmediği düşünülüyor.


0 yorum:

Yorum Gönder