Searching...
29 Ekim 2013

Titan’ın göllerine yakın çekim

09:55

Titan’ın göllerine yakın çekim

NASA, Dünya’dan sonra insanlığın yeni evlerinden biri olabileceği düşünülen Titan’ın göllerini gözler önüne seren bir fotoğraf yayımladı. Yüzeyinde sürekli olarak sıvı bulundurduğu bilinen ikinci gök cismi olan Titan’ın göllerinin çoğu, kuzey kutup bölgesinde birikmiş durumda.




Bilimtrue
Güncelleme: 18:55 TSİ 29 Ekim. 2013 Salı
Satürn’ü ve Titan dahil 62 uydusunu gözlemleyen uzay aracı Cassini’nin kızılötesi verilerinden oluşturulan ve sahte renkle işlenen görüntü, buzul uydunun göllerini ortaya koydu.
Fotoğrafta, Satürn’ün en büyük uydusundaki hidrkarbon göllerin yüzeyindeki materyallerin bileşenleri arasındaki farklılık belirdi.
Titan’ın gölleri, sıvı su yerine ağırlıklı olarak sıvı etan ve metandan oluşuyor. Uydunun güney kutbunda bir tanesi büyük ve diğerleri küçük olmak üzere birkaç göl bulunurken, göllerin birçoğu kuzey kutbunda brikmiş durumda.

FOTOĞRAF NASIL ELDE EDİLDİ? 
Bilim insanları, yakın kızılötesi renkleri görünür tayfın üzerinde haritanladırarak Titan’ın görüntüsünü oluşturdu. Fotoğraftaki kırmızı 5 mikron (görünür ışıktan 10 kat daha uzun); yeşil 0.2 mikron (görünür ışıktan 4 kat daha uzun) ve mavi 1.3 mikron (görünür ışıktan 2.6 kat daha uzun) dalgaboyuyla temsil gösterildi.
Turuncu alanlar, Dünya’daki tuzlu göllerin buharlaşması sonrasında geride kalan arazilere benzeyen tuz kayaçlarını temsil ediyor. Buharlaşan materyallerin, bir zamanlar sıvı metanda çözülen organik kimyasallar olduğu düşünülüyor. Kimyasallar, Titan’ın buz halindeki sıvıdan oluşan anakayasının ardında turuncu renkte görülüyor.
Oluşturulan görüntüde, Titan’ın en büyük denizi olan ve Hazar ile Superior Gölleri toplamı kadar sıvı içeren Kraken Mare, sağ üstte yer alıyor. Üzerindeki büyük karaltı ise uydunun ikinci büyük denizi Ligeia Mare. Ligeia’nın altında uzunlamasına görülen alan ise üçüncü büyük göl, Punga Mare. Bu gölün alt kısmı, Titan’ın kuzey kutup bölgesini temsil ediyor.

0 yorum:

Yorum Gönder