Searching...
22 Ekim 2013

Uzay Madenciliği için büyük adım

15:15

Japonların 'uzay topu' kullanıma hazır

Japonlar, uzay-havacılık alanında bir ilke imza attı. Hayabusa-2 uzay aracı geliştirilen uzay topu, Dünya’da başarıyla denendi. 2014’te kullanılması hedeflenen uzay topu, maden arama görevleri için asteroitleri parçalamakta kullanılacak.


Hayabusa-2 uzay aracına ait bir çizim (JAXA).


Bilimtrue
Güncelleme: 01:15 TSİ 23 Ekim. 2013 Çarşamba
Japonlar, Gifu eyaletinde yapılan denemeyle uzay madenciliği alanında önemli bir adım attı. Japonya Uzay-Havacılık Keşif Ajansı (JAXA), dün yaptığı açıklamada asteroitlerden numune elde edilmesi için kullanılacak silahın başarıyla denendiğini duyurdu.
Hayabusa-2 uzay aracının Aralık 2014’te başlaması planlanan görevi kapsamında geliştirilen uzay topu, asteroitleri 100 metre mesafeden vuracak. Silah, metal mermilerden oluşan mühimmatı saniyede 2 kilometre hızla ateşleyecek ve asteroitin yüzeyini paramparça edecek.
JAXA, asteroitlerin yüzeyinde meydana gelecek küçük kraterler sayesinde değerli maden örneklerine ulaşabilmeyi umuyor.
JAXA, web sayfasında yaptığı açıklamada, ‘yapay kraterler aracılığıyla elde edilecek numunelerin uzay ortamı veya ısıdan az etkileneceği için önem taşıyacağını’ belirtti.
Hayabusa-2'ye ait bir çizim (JAXA).
VURULACAK HEDEFLER BELLİ
Russia Today’in haberine göre, Japon mühendisler isabet oranı ve ateş hızı konusundaki sorunları aştıklarını açıkladı.
Hayabusa görevi kapsamında 2010 yılında Uzay’da keşiflere başlayan JAXA, Haziran 2010’da Dünya’ya dönen uzay aracıyla ilk olarak 500 metre uzunluğunda mineral zengini S-sınıfı Itokawa asteroidini keşfetti.
Hayabusa-2 uzay aracı, selefinin ardından 2014’te C-sınıfı ‘1999 JU3’ asteroidini araştırmak için Uzay’a yollanacak. Asteroidin organik mineral ve su bakımından zengin olduğu düşünülüyor. 920 metre genişliğindeki asteroidin kendi ekseninde dönme hızı yaklaşık 7.6 saat.
Hayabusa-2’nin hedefine 2018’de ulaşması ve Dünya’ya 2019’da dönmesi planlanıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder