Searching...
12 Ekim 2013

Çarpışmanın ilk kesin delili

14:46

Kuyrukluyıldız çarpışmasının ilk kesin delili

Bilim insanları, Dünya’ya çarpan bir kuyrukluyıldızın ilk belirleyici delilini bulduklarını öne sürdü. Söz konusu delilin, Mısır’a düşen bir kozmik kalıntıdan oluştuğu belirtildi.






Bilimtrue
Güncelleme: 00:45 TSİ 13 Ekim. 2013 Pazar
Araştırmacılar, Mısır’daki bir çölde bulunan esrarengiz siyah bir taş üzerinde yaptıkları analizler sonucunda, kuyrukluyıldız çekirdeği keşfettiklerini belirtti. Keşif, Dünya’ya çarpan bir kuyrukluyıldızın ilk kesin delili olabilir.
Güney Afrika’nın Johannesburg Üniversitesi’nden Jan Kramers, “Tüm olasılıkları eledikten sonra karşımıza çıkan ve olması gereken sonuç bunu gösteriyor” ifadesini kullandı.
Bilim insanları antik dönemlerin kadın matematikçi, astronom ve filozofu İskenderiyeli Hypatia’dan esinlenerek, siyah taşa ‘Hypatia’ adını verdi. Syah taşın, aynı zamanda elmasların yapısını ortaya koyan özellikler barındırdığı ifade edildi.
Kramers, “Elmaslar, karbon içerikli materyallerden oluşur... Normalde yerin derinliklerinde, basıncın yüksek olduğu yerlerde oluşurlar. Ancak aynı yüksek basıncı bir şok etkisiyle yaratabilirsiniz. Buradan yola çıkarak, çarptığını düşündüğümüz kuyrukluyıldızın neden olduğu şokun elmasları ortaya çıkardığını düşünüyoruz” dedi.
“MİLYARLARCA DOLAR HARCAMAKTAN KURTULDUK”Kuyrukluyıldız patlamasının, 28 milyon yıl önce modern Mısır’ın içinde kalan bir çölde yaşandığı belirtildi. Atmosferde patlayan gök cismi, yerin derinliklerindeki kumu 2000 dereceye kadar ısıttı ve 6 bin kilometrekarelik bir alana sarı kuvars camı yaydı.
Bilim insanları, geçmişte çok sayıda kuyrukluyıldızın Dünya’ya çarpmış olması gerektiğini, ancak atmosferin üst katmanlarındaki küçük toz parçacıklarıyla karbon açısından zengin Antarktika buzunun, geçmişte kuyrukluyıldızlara ait tek materyal örneklerini barındıran yerler olarak bilindiğini belirtti.
Güneş Sistemi’nin oluştuğu 4.5 milyar yıl önce oluşumun artıkları olarak beliren kuyrukluyıldızlar, gezegenimiz ve yakınındaki gök cisimleri hakkında da sırlar içeriyor.
Kramers, “NASA ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı), Uzay’dan kozmik parçalar toplamak için milyarlarca dolarlık projeler tasarlıyor. Biz, milyarlarca dolar harcamadan bu amaca ulaştık” dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder