Searching...
20 Ekim 2013

Dinozorların Ardından Memelilerin Sayısı Arttı!

13:52



Biyologlar, memeli canlılara ait çok sayıda türün, dinozorların yok olmasının ardından ortaya çıktığını savunan bulgular elde etti. Yeni teoriye göre, memeli türleri, dinozorların 65 milyon yıl önce yok olmasının ardından patlama yaşadı.

Biyologlar, birçok memeli canlının, dinozorların ölümüyle Dünya'da hayat bulduğunu savunan yeni bir teori ortaya attı. Bu teorinin temelinde ise birçok modern memelinin atasına benzetilen, 250 gram ağırlığında, böcek yiyen bir canlı var. Bu canlının, modern kemirgenlerin atası ve dinozorların ardından beliren ilk memeli olabileceği ifade edildi.

ABD’nin Stony Brook Üniversitesi’nde araştırmacı Maureen A. O'Leary’nin başını çektiği ekip, memeli türlerinin 65 milyon yıl önce patlama yaşadığını öne sürdü.

Science dergisinde yayımlanan yeni teori, en az 20 yıldır tartışılan ve insanlardan fillere kadar binlerce memelinin dinozorların yok olmasından önce mi yoksa sonra mı ortaya çıktığı sorusuna cevap bulmayı amaçlıyor.

‘KEMİRGEN BENZERİ CANLIDAN TÜREDİLER’
Memeliler, sıcak kanlı ve kıllı olmalarıyla kertenkele, kuş ve böceklerden ayrılıyor. O'Leary ve ekibi, memelilerden çok farklı bir evrim süreci olan, kesesinde yavrusunu taşıyan kanguru gibi canlılara yer vermedi.

O'Leary, “Fareler ve maymunlar gibi türler, kanatlı olmayan dinozorlarla aynı Dünya’yı paylaşmadı. Ancak her birinin küçük, böceklerle beslenen, hızlı hareket etme özelliğine sahip olan bir canlıdan türediğini düşünüyoruz. Bu canlının, dinozorların yok olmasından sonra yaşam bulduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

DİNOZORLARDAN ÖNCE Mİ SONRA MI?
Nesli devam eden ve etmeyen 86 memeli türünün fiziksel karakteristiklerini karşılaştıran araştırmacılar, genetik bilgileri de kullanarak türlerin ortaya çıktığı tarihleri tespit etmeye çalıştı. Analizler, fare benzeri küçük kemirgenlerin ilk atalarının dinozorların yok olmasının ardından gelen 400 bin yıl içinde ortaya çıkmış olabileceğine işaret etti. Keseli memelilerin ise Afrika değil, Güney Amerika ve Kuzey Amerika’daki memelilerden türediği düşüncesine varıldı.

Genetik veriler, kesesiz olan memelilerin eski çağlarda var olduğunu savunurken, fosil kalıntıları daha ileri tarihlere işaret ediyor.

Memelilerin ilk olarak Mezosoik Çağı’nda, yani 251 ile 65 milyon yıl öncesindeki dönemde ortaya çıktığına inanılıyor. Bu çağ, dinozorların yaşadığı dönem olduğu için ‘Kertenkele Çağı’ olarak da adlandırılıyor. Bilim dünyası, 2005 yılı itibariyle dünyada 5 bin 702 memeli türü olduğunu kabul ediyor.



0 yorum:

Yorum Gönder