Searching...
27 Ekim 2013

Yerçekimsiz ortamda kendini saç teliyle itmek

06:36

Yerçekimsiz ortamda kendini saç teliyle itmek


Explorer Uzay Mekiği’nde görev yaparken yaşanan bir kaza sonucu Dünya’ya dönme mücadelesi veren bir astronotu konu alan ‘Yerçekimi’ filminde kullanılan, ‘kendini itererek hareket etme tekniğinin’ nasıl kullanıldığı, UUİ’de görev yapan astronot Karen Nyberg tarafından gösterildi.

‘Ağırlıksızlığın’ etkilerini anlattığı videoda, Nyberg kendini itmek için tek bir saç telini kullandı. Saç telini merdiven korkuluğuna bağladıktan sonra yavaşça geriye hareket eden Nyberg, yerçekimsiz ortamda nasıl hareket ettiğini gösterdi.


Yerçekimi filmi boyunca sürekli aynı tekniği kullanan astronot Ryan Stone’u canlandıran Sandra Bullock, rolü için geçmişte Uzay’da görevlere katılan astronot Cady Coleman’dan eğitim aldı. En son görevine Mayıs 2011’de çıkan Coleman, üç Uzay görevinde yer aldı.

NASA’nın geçtiğimiz ay yaptığı bir çekimde Coleman ile soruları yanıtlayan Bullock, “Beni en çok etkileyen ve kafamda yankılanan şey, tel bir saç teliyle yerçekimsiz ortamda kendinizi itebiliyor olmanız oldu” demişti.  

Space.com'un haberine göre, Nyberg, videodan ilham alarak sunum yapmayı kararlaştırdığını söylerken, yerçekimsiz ortamın etkisini gözler önüne serdi. Nyberg ve yer aldığı ekip, Dünya’ya 10  Kasımda Dönüş Yapacak

0 yorum:

Yorum Gönder